Članak top banner 970x90
Vijesti

Novi Peugeotov i-Cockpit biće panoramski

Nakon 10 godina upotrebe i skoro 10 miliona prodatih vozila, Peugeot mijenja i-Cockpit u novu generaciju kokpita koji će premijeru imati u novom 3008.

Autor: BIHAMK

Peugeot i-Cockpit proizvodi se već deset godina, prodan je u gotovo 10 miliona primjeraka, te je doživio različite generacije koje su uvijek uključivale najnovije dostupne tehnologije: digitalnu instrument ploču, bežično povezivanje, glasovne komande, 3D efekte, prilagodljive tipke i-Toggle itd. Danas Peugeot predstavlja potpuno novi panoramski i-Cockpit koji će u potpunosti promijeniti iskustvo vožnje i donijeti preglednost koja je nedostajala na prethodnim serijama.

Novi panoramski i-Cockpit povezuje dva od tri osnovna elementa: head-up display i veliki centralni touch ekran. Oni su sada ugrađeni u 21-inčni zakrivljeni panoramski ekran visoke rezolucije koji se proteže od krajnje lijeve strane armaturne ploče do centralne konzole. Ovaj duguljasti modul je pričvršćen sa vanjske strane koja nija vidljiva iz putničkog prostora, te djeluje kao da lebdi iznad armaturne ploče. Efekt ''lebdenja'' dodatno je istaknut posebnim LED ambijentalnim osvjetljenjem ispod ekrana.

Instrument ploča prikazuje sve informacije o vožnji (brzina, prikaz snage, sistemi za pomoć u vožnji, protok energije itd.). Na desnoj strani panoramskog ekrana, u centru armaturne ploče, jedan dio ekrana je dostupan i vozaču i suvozaču. Namijenjen je, kao i do sada, upravljanju klimatizacijom, navigacijom, multimedijskim sadržajem, sistemom za povezivanje itd.

Maleni upravljač uvijek je bio jedan od glavnih elemenata Peugeot i-Cockpita, a sad je redizajniran kako bi osigurao još bolji osjećaj u vožnji. Naravno, i dalje je kompaktan, ali sad se odlikuje savremenijim dizajnom, budući da je redizajnirani centralni dio manji i ''izoliran'' od krakova kola upravljača kako bi se postigao efekt lebdenja sličan panoramskom ekranu. Tipke na novom kompaktnom upravljaču sad su opremljene funkcijom upravljanja na dodir kako bi se osigurala najbolja ergonomska svojstva za korisnike.

Nakon decenije evolucije, ovo je najveći preobražaj koju je doživio i-Cockpit. Prethodnu i još uvijek aktuelnu generaciju i-Cockpita, montiranu u modelu 3008, možete vidjeti na slici iznad.

BIHAMK

Povezane novosti

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Možda bi vas zanimalo