Članak top banner 970x90
Vijesti

Novi detalji o Daciji Bigster: Hibridni motor od 1,8 litara i cijena od 22.000 eura

Prema informacijama objavljenim u francuskom magazinu L'argus, budući SUV Dacia Bigster dobit će niz elektrifikovanih motora. Među njima je 1,8-litreni hibridni motor, ali i PHEV verzija...

Autor: BIHAMK

Dacia Bigster bit će sljedeći potpuno novi model proizvođača iz Rumunije. Prikazan kao koncept 2021. godine, Bigster će krenuti u proizvodnju 2025. i bit će pozicioniran iznad Dustera u ponudi. Otkako se pojavio koncept, bilo je mnogo glasina i nagađanja o tehničkim podacima o nadolazećem Dacia SUV-u, a sada su se pojavili svježi, ali neslužbeni tehnički detalji o novom Bigsteru.

Prema francuskoj automobilskoj publikaciji L'argus, buduća Dacia Bigster dobit će seriju elektrifikovanih motora zapremine od 1,2 i 1,8 litara. Za početak, osnovna verzija Bigstera dobit će čisto termalni motor od 1,2 litre, koji će razvijati 120 KS, navodi se u francuskoj publikaciji.

Sljedeći motor u ponudi također će predstavljati 1,2-litreni agregat, ali koji će razvijati 140 KS zahvaljujući blagom hibridnom sistemu. Francuski novinari preciziraju da će se ovaj motor moći pokretati i benzinom i LPG-om, a motor će biti uparen s automatskom mjenjačkom kutijom s dvostrukim kvačilom i elektrifikovanim 4x4 pogonom sa i e-AWD diferencijalom.

Najvažniji motor u gami predstavljat će hibridna jedinica. Navodi se da je riječ o sinergiji 1,8-litrenog SUS motora podržanog Atkinsonovim ciklusom i najmanje jednog elektromotora. Isti termalni motor također će se pojaviti u plug-in hibridnoj jedinici. Publikacija za sada ne zna snagu hibridnog motora, ali navodi da će biti snažniji od 1,6 litrene verzije ugrađene u hibridnu verziju Joggera, odnosno više od 140 KS.

L'argus također navodi da će se novi model, kao i 1,8-litreni hibridni motor, proizvoditi u Dacijinoj matičnoj tvornici u Mioveniju. Što se tiče ostalih informacija, Francuzi ističu da će Bigster biti dug oko 4,6 metara, pa će tako adekvatnije nuditi i treći red sjedišta.

Na kraju, procjenjuje se da će osnovna cijena novog Bigstera biti oko 22.000 eura. To znači povećanje od 3.000 eura u odnosu na sljedeću generaciju Dustera koja će biti predstavljena 2024. godine.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW Classic, odjel za klasične automobile njemačke marke, počet će izdavati nove digitalne dokumente za vlasnike klasičnih modela. Novi dokument sadrži podatke o motoru, šasiji, datumima proizvodnje i isporuke, kao i popis dodatne opreme.

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Možda bi vas zanimalo