Članak top banner 970x90
Vijesti

Novi detalji o Daciji Bigster: Hibridni motor od 1,8 litara i cijena od 22.000 eura

Prema informacijama objavljenim u francuskom magazinu L'argus, budući SUV Dacia Bigster dobit će niz elektrifikovanih motora. Među njima je 1,8-litreni hibridni motor, ali i PHEV verzija...

Autor: BIHAMK

Dacia Bigster bit će sljedeći potpuno novi model proizvođača iz Rumunije. Prikazan kao koncept 2021. godine, Bigster će krenuti u proizvodnju 2025. i bit će pozicioniran iznad Dustera u ponudi. Otkako se pojavio koncept, bilo je mnogo glasina i nagađanja o tehničkim podacima o nadolazećem Dacia SUV-u, a sada su se pojavili svježi, ali neslužbeni tehnički detalji o novom Bigsteru.

Prema francuskoj automobilskoj publikaciji L'argus, buduća Dacia Bigster dobit će seriju elektrifikovanih motora zapremine od 1,2 i 1,8 litara. Za početak, osnovna verzija Bigstera dobit će čisto termalni motor od 1,2 litre, koji će razvijati 120 KS, navodi se u francuskoj publikaciji.

Sljedeći motor u ponudi također će predstavljati 1,2-litreni agregat, ali koji će razvijati 140 KS zahvaljujući blagom hibridnom sistemu. Francuski novinari preciziraju da će se ovaj motor moći pokretati i benzinom i LPG-om, a motor će biti uparen s automatskom mjenjačkom kutijom s dvostrukim kvačilom i elektrifikovanim 4x4 pogonom sa i e-AWD diferencijalom.

Najvažniji motor u gami predstavljat će hibridna jedinica. Navodi se da je riječ o sinergiji 1,8-litrenog SUS motora podržanog Atkinsonovim ciklusom i najmanje jednog elektromotora. Isti termalni motor također će se pojaviti u plug-in hibridnoj jedinici. Publikacija za sada ne zna snagu hibridnog motora, ali navodi da će biti snažniji od 1,6 litrene verzije ugrađene u hibridnu verziju Joggera, odnosno više od 140 KS.

L'argus također navodi da će se novi model, kao i 1,8-litreni hibridni motor, proizvoditi u Dacijinoj matičnoj tvornici u Mioveniju. Što se tiče ostalih informacija, Francuzi ističu da će Bigster biti dug oko 4,6 metara, pa će tako adekvatnije nuditi i treći red sjedišta.

Na kraju, procjenjuje se da će osnovna cijena novog Bigstera biti oko 22.000 eura. To znači povećanje od 3.000 eura u odnosu na sljedeću generaciju Dustera koja će biti predstavljena 2024. godine.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo