Članak top banner 970x90
Vijesti

NOVA OPEL ASTRA – Početak nove ere

Emocionalna, efikasna, elektrificirana. Nova Opel Astra redefinira pojam kompaktne klase kombinacijom bogate opreme, prostranosti i modernijih tehnologija. 2022. je godina Opel Astre!

Autor: BIHAMK

S modelom Kadett Opel je 1936. godine ustanovio kompaktnu klasu. Tradiciju pionirskih inovacija 1991. preuzima Opel Astra, a kroz 11 generacija temeljne su vrijednosti ostale nepromijenjene - odvažan dizajn i tehnologija iz premium klase moraju biti dostupni svima. Zajedno s prethodnikom, više nego bilo koji drugi model, Opel Astra postala je simbolom promjena. 

Sa šestom generacijom, Astra se vratila proizvodnji u Rüsselsheimu zbog čega je Opelov DNK prisutan od samog početka razvoja. Dinamična kao nikada prije, s naprednim sistemima pomoći i komfora, nova Astra ponosno nosi novo lice Opela kojim spremno definira novu eru. 

Prvi Kadett (1936) - Porijeklo imena koje je dolazilo iz njemačke mornarice zadržalo se u upotrebi čak pet decenija. 

Kadett A (1962) - Prvi je poslijeratni model s modernim vodom hlađenim četverocilindarskim motorom i otvorom za gorivo van prtljažnika.  

Kadett B (1965) - Inspiriran je američkim ‘fastback’ modelima i prvi je globalni Opel prodavan u 120 zemalja svijeta. Legendarna reklama ‘Das Auto’ poslužit će kao inspiracija i konkurenciji.

Kadett C (1973) - Oduševio je sve svoje kupce koji su za ovaj model s pogonom na zadnje točkove zaključili ne samo da se dobro vozi, već je ekonomičan i jednostavan za održavanje.

Kadett D (1979) - U potpunosti je promijenio paradigmu kompaktne klase i na velika vrata uveo praktične modele s pogonom na prednje točkove. Verzija GTE sa 115 KS iz 1983. mogla je pojuriti do 187 km/h.

Kadett E (1984) - Bio je ‘Automobil godine 1984’, nudio je daleko najbolju aerodinamiku u klasi, a kada je stigla sportska GSi-varijanta s legendarnim 16-ventilskim benzincem snage 150 KS, konkurencija je ostavljena u prašini.

Astra F (1991) - Nasljednik Kadetta koji je preuzeo ime sestrinskog modela Vauxhall Astre iz Velike Britanije najprodavaniji je Opel u istoriji s više od 4,13 miliona primjeraka. Dizajnirana je uz napredni grafički program koji je originalno razvijen za animacije dinosaurusa u filmu ‘Jurski park’. 

Astra G (1998) - Prva je ponudila OPC (Opel Performance Center) modele snage 160 i 200 KS, zamijenivši dotadašnju oznaku za sportske izvedenice GSi. Od 2018. GSi se vratio i uskoro ga očekujemo u novoj Astri. 

Astra H (2004) - Nudila je dvanaest motora snage između 90 i 240 KS i čak sedam karoserijskih varijanti. Bila je prvi evropski kompakt sa elektronski kontrolisanom šasijom. 

Astra J (2009) - Predstavila je novu Opelovu dizajnersku filozofiju, ali i ponudila napredne tehnologije iz veće Insignije poput Opel Eye kamere, AFL+ zakretnih svjetala, adaptivnog ovjesa FlexRide ili AGR-sjedišta.  

Astra K (2015) - Donijela je još više moderne tehnologije poput LED Matrix svjetala, ali i 200 kg manje uz povećanu prostranost. Prepoznata od strane evropskog žirija ponijela je titule ‘Car of the Year 2016.’  

OPEL ASTRA L (2022) - DEFINICIJA KOMPAKTNE KLASE 

Pogled na novu Opel Astru sigurno vas neće ostaviti ravnodušnima.

Od prednje Vizor maske sa svjetlima Intelli-Lux LED Pixel, preko dvobojne karoserije do ništa manje atraktivnog stražnjeg spojlera i svjetala, šesta generacija snažno privlači poglede! Ništa manje uzbudljivo nije ni u unutrašnjosti gdje dolaskom potpuno digitalne Pure Panel instrumentne ploče analogni pokazivači odlaze u istoriju.

Istovremeno, u vožnji vozač ima podršku vrhunske tehnologije poput head-up displaya ili sistema Intelli-Drive 1.0 koji objedinjuju i brojne druge sisteme kao što je kamera Intelli-Vision s prikazom okoline od 360 stepeni. Sa 4374 mm dužine i 1860 mm širine, nova Astra ostaje na razini prethodne, no 13 mm duži međuosovinski razmak (sada 2675 mm), kao i činjenica da nastaje na trećoj generaciji vrlo fleksibilne EMP2 platforme, omogućuje bolju stabilnost i veći komfor. Dinamika i sposobnost za vožnju visokom brzinom pritom ne odnose dragocjeni prostor u prtljažniku čije pravilne linije i niski utovarni prag nude 422 l, odnosno s oborenim naslonima, čak 1339 litara korisne zapremine.

Ponuda pogona uključuje tri motora, benzinski snage 110 i 130 KS, dizel također sa 130 KS, te plug-in varijanta ukupne snage sistema od 180 KS. Početak nove ere s Opel Astrom primjetan je u svakom detalju vožnje, bilo da je riječ o većem komforu na gradskim neravninama, višem stepenu sigurnosti u izazovnim zavojima ili postojanoj mirnoći na visokim brzinama. Uostalom, kao pravi ‘Made in Germany’ proizvod, nova Opel Astra stiže uz titulu - spremna za ‘Autobahn’.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Možda bi vas zanimalo