Članak top banner 970x90
Vijesti

Nova generacija Peugeota 5008 dolazi 2024.

Peugeot je zvanično najavio da će 2024. godine lansirati novu generaciju modela 5008. Oslanjajući se na mehaniku modela 3008, koji je nedavno predstavljen u trećoj generaciji, ovaj produženi model će takođe imati i električnu verziju.

Autor: BIHAMK

Francuski proizvođač se priprema za lansiranje treće generacije SUV-a 5008. Novi model će biti zvanično predstavljen u augustu 2024. godine, a takođe će po prvi put dobiti i potpuno električnu verziju. Vrlo važno kod električne varijante, opcija s dva elektromotora (jedan postavljen na prednjoj, drugi na zadnjoj osovini) omogućava pogon na sve četiri točka što će itekako goditi kupcima, s obzirom na veće gabarite i višu tačku težišta.

Prema prvim informacijama, nova generacija 5008 će biti bazirana na Stellantis STLA Medium arhitekturi. To znači da bi budući model trebao imati autonomiju do 700 kilometara. Više tehničkih detalja o novom modelu još nije otkriveno, posebno u vezi sa konvencionalnim motorima, mada bi prema aktuelnoj praksi 5008 ustvari trebao biti samo produžena verzija 3008-ice sa opcijom sedam sjedišta.

Prva generacija 5008-ice je bila monovolumen, a pojavila se u julu 2009. Zbog pada popularnosti tog segmenta već u drugoj generaciji postala je tipični SUV. Trenutna generacija Peugeota 5008 lansirana je 2017. godine, a 2020. je osvježena atraktivnim redizajnom. Ranije ove godine, ovaj francuski SUV dobio je i blagu hibridnu verziju od 136 KS, a taj sklop bi se u ažuriranom izdanju treba naći pod prednjim poklopcem nasljednika.

BIHAMK

Povezane novosti

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Možda bi vas zanimalo