Članak top banner 970x90
Vijesti

MotoGP - Tri različita pobjednika

Super zanimljivi šampionat MotoGP-a već na startu sezone ponudio je raznolikost na pobjedničkom tronu.

Autor: BIHAMK

U tri trke vidjeli smo tri različita pobjednika i prvu pobjedu Aprilije u novoj MotoGP eri.

Već na otvaranju sezone u Kataru mladi Enea Bastianini (24) najavio je neki drugi pogled na novu sezonu u Kraljevskoj klasi. Talijan je na Gresinijevom motociklu osigurao emotivnu i prvu pobjedu od 2006. za ovu privatnu ekipu čiji vlasnik i osnivač Fausto Gresini je prošle godine preminuo od Covida. Ovo je ujedno bila i prva pobjeda za Bastianinija u najjačoj motociklističkoj klasi.

Dolazak u kišom zahvaćenu Indoneziju nakon 25 godina pauze i zvučnu stazu Mandalika, dobili smo novi obrat na stazi. Prvo smo svjedočili brutalnom padu Marca Marqueza na jutranjem warm-upu, zbog čega se poremetio njegov i Hodnin plan o ataku na novu titulu. Zatim se na kišnoj trci sa sedme startne pozicije do pobjede probio KTM-ov jahač Miguel Oliveira i to ispred aktuelnog prvaka Fabia Quartarara, koji nije mogao sačuvati pole poziciju ispred raspoloženog Portugalca.  

Trećeg različitog pobjednika dobili smo u nedjelju u Argentini. Tačno na svojoj 200. trci (debitovao 2009. u Kraljevskoj klasi) slavio je Španac Aleix Espargaro i to na Apriliji kojoj je ovaj istorijski trijumf bio prvi u novoj MotoGP eri. Na račun ove pobjede Espargaro je preuzeo čelnu poziciju u šampionatu.

Budući da Marquez ove sezone ponovo neće biti onaj stari i agresivni, a pitanje da li će nakon potresa mozga iz Indonezije uopšte više nastupati ove sezone, dok aktuelni prvak Quaratarao priznaje da Yamaha nije na prošlogodišnjem nivou, očekivati je neko novo lice u borbi za titulom.

Sljedeća trka vozi se već ovog vikenda (10. aprila) u Austinu. Rekord drži upravo Marquez sa Hondom s kojom je dominantno slavio na sedam od osam trka koje su održane na američkoj stazi.

 

Poredak vozača nakon tri trke:

  1. A. Espargaro (Aprilia) – 45
  2. B. Binder (KTM) – 38
  3. E. Bastianini (Gresini) – 36
  4. A. Rins (Suzuki) – 36
  5. F. Quartararo (Yamaha) – 35
  6. J. Mir (Suzuki) – 33
  7. M. Oliveira (KTM) – 28
  8. J. Zarco (Pramac) – 24
  9. J. Martin (Pramac) – 20
  10. P. Espargaro (Honda) - 20

 

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Opel Zafira slavi 25. rođendan

Opel Zafira slavi 25. rođendan

Njemački proizvođač automobila obilježava 25 godina od debija prve generacije Zafire. Ovaj model je s razlogom više puta osvajao prestižnu nagradu "Zlatni volan".

Možda bi vas zanimalo