Članak top banner 970x90
Vijesti

MotoGP – Red Bull KTM spreman za prvi zvanični test

Ovog petka ćemo na prvom zvaničnom predsezonskom testu u Maleziji čuti i vidjeti MotoGP motocikle za sezonu 2023. Ekipe su predstavile svoje timove i vozače, a među njima i Red Bull KTM Factory Racing u koji se vraća Jack Miller.

Autor: BIHAMK

KTM je slavio sedam pobjeda u MotoGP-u uz 18 osvojenih podijuma i tri pole pozicije od 2017. Četvrtu godinu zaredom Brad Binder će biti jedan od vozača KTM RC16 na putu do uspjeha. Ovaj 27-godišnji Južnoafrikanac postigao je prvu KTM-ovu MotoGP pobjedu u Češkoj 2020. godine i bio je KTM-ov najbolje rangirani vozač 2022. godine sa 6. pozicijom na tabeli i rezultatima na podijumu i na otvaranju Grand Prixa godine u Kataru i zatvaranju u Valensiji. Sada već devet sezona u Red Bull KTM porodici, Binder je prepoznat kao jedan od najodlučnijih i najefikasnijih trkača u MotoGP.

''Više sam nego uzbuđen što ću se vratiti na stazu i početi ponovo. Moja je četvrta godina u ovoj klasi i osjećam da je ovo naša najbolja šansa do napravimo sjajan rezultat. Spremni smo da krenemo, pa idemo u Sepang i vidimo šta nam ti prvi dani donose'', rekao je Binder.

Binderu se pridružuje povratnik u austrijski tim – Jack Miller koji će voziti KTM RC16 dok se bori da postane jedini vozač u trenutnom MotoGP šampionatu koji je ostvario pobjede sa tri različita tima. Australac timu donosi devet sezona iskustva i ogroman karakter, kao i listu koji uključuje četiri trijumfa i 22 podijuma u najjačoj klasi. Miller je izjavio: ''Dobar je osjećaj! Ponovo se pridružiti porodici KTM, sada sve počinje izgledati prilično 'stvarno'. Razmišljao sam o ovom trenutku dosta dugo. Konačno vidim boje tima za 2023., sebe u odijelu i sve pripreme za sezonu pred nama. Nevjerovatno je vratiti se ovdje u KTM.''

MotoGP kalendar za sezonu 2023. počinje trkom 26. marta na Algarve International Circuit u Portugalu nakon dva predsezonska testa u Maleziji 10. i 11. februara i završnog trećeg testa u Portugalu 11.i 12. marta. Sezona sa 21 trkaćim vikendom završava u novembru trkom u španskoj Valensiji. Pored 21 trke, vozači će voziti i 21 sprint trku subotom koju već nazivaju svojevrsnim blockbusterom, te će ova sezona imati 42 runde i najduži kalendar ikada. Titulu brane Francesco Pecco Bagnaia i Ducati. 

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW Classic, odjel za klasične automobile njemačke marke, počet će izdavati nove digitalne dokumente za vlasnike klasičnih modela. Novi dokument sadrži podatke o motoru, šasiji, datumima proizvodnje i isporuke, kao i popis dodatne opreme.

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Možda bi vas zanimalo