Članak top banner 970x90
Vijesti

MotoGP od iduće godine u Kazahstanu

Od 2023. MotoGP šampionat će aterirati na tlo Kazahstana. Biće to 30. različita zemlja koja će ugostiti motocikliste Kraljevske klase.

Autor: BIHAMK

Karavana MotoGP šampionata od 2023. dolazi u Kazahstan! Iduća godina označava početak novog petogodišnjeg ugovora prema kojem se MotoGP™ pojavljuje u novoj regiji svijeta, jer se kalendaru pridružuje zadivljujuća staza Sokol International Racetrack.

Staza je smještena nedaleko od najvećeg grada Kazahstana, Almatyja. Sokol je potpuno novi motociklistički kompleks izgrađen u srcu Centralne Azije, koji će uz stazu sadržavati luksuzni hotel, terene za golf i paintball, te zonu za kampiranje i automobilski muzej.

Čuveni F1 arhitekta Herman Tilke je dizajnirao ovu stazu, a njena dužina iznosi 4.495 metara. Gradnja je počela još 2012. Ova regija će biti nova stanica za Kraljevsku klasu i njene niže satelitske klase, a organizator će nastaviti sa popularizacijom ovog sporta širom svijeta, privlačeći nova tržišta i baze obožavatelja.

Kazahstan će tako postati 30. zemlja koja će ugostiti motociklistički Grand Prix koji se vozi još od 1949. godine, a Sokol International Racetrack bit će 74. lokacija na kojoj će kružiti najbolji ''jahači'' svijeta. Mali podsjetnik: Kazahstan je bio posljednja od sovjetskih republika koja je proglasila nezavisnost tokom raspada Sovjetskog Saveza.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW Classic, odjel za klasične automobile njemačke marke, počet će izdavati nove digitalne dokumente za vlasnike klasičnih modela. Novi dokument sadrži podatke o motoru, šasiji, datumima proizvodnje i isporuke, kao i popis dodatne opreme.

Možda bi vas zanimalo