Članak top banner 970x90
Vijesti

Mercedes uskoro predstavlja prvi automobil sa vještačkom inteligencijom

Na sajmu CES 2024 Mercedes-Benz će predstaviti prvi automobil sa umjetnom inteligencijom. Osim toga, njemački proizvođač će predstaviti i električni prototip CLA, ali i kamufliranu varijantu električne G-klase.

Autor: BIHAMK

Mercedes-Benz će predstaviti nekoliko digitalnih inovacija na sajmu CES (Consumer Electronic Show) 2024 u Las Vegasu u januaru, uključujući MBUX Virtual Assistant. Njemački proizvođač kaže da koristi umjetnu inteligenciju kako bi omogućio interakciju s automobilom nalik ljudskoj.

Istovremeno, Mercedes će predstaviti električni CLA koncept, koji će imati autonomiju od preko 750 km. Ovaj koncept će pružiti pregled u novu liniju pristupačnijih ulaznih modela Mercedesa, uključujući potpuno električne varijante.

Njemački proizvođač će napraviti neke izmjene na vozilima kompaktne veličine u A i B klasi uz rez sa sedam modela na četiri. Cilj ove strategije je što Mercedes-Benz želi da se više fokusira na prodaju sa većom profitnom maržom.

Nijemci kažu da virtuelni asistent na komandu Hey Mercedes odgovara na potpuno nov način, uz pomoć grafike visoke rezolucije sa grafičkog motora Unity Technologies. Unity sa sjedištem u San Franciscu radi sa Mercedesom na pokretanju multimedijalnog sistema novog operativnog sistema MB.OS. Prvi automobili koji će koristiti MB.OS sistem i Unity trebalo bi da se pojave sljedeće godine.

Pored OS i CLA, Mercedes će pokazati kamufliranu varijantu potpuno električnog SUV-a G-Klase.

BIHAMK

Povezane novosti

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Možda bi vas zanimalo