Članak top banner 970x90
Vijesti

Lamborghini Urus će u budućnosti voziti na struju?

Prije ili kasnije, Lamborghini Urus će postati električni. No, brend će nastojati zadržati motore s unutrašnjim izgaranjem u ponudi što duže.

Autor: BIHAMK

Prema brojnim nagađanjima, Lamborghini Urus, jedan od najekstremnijih SUV-ova na tržištu, ove bi godine mogao dobiti i jaču verziju, koja bi možda mogla biti dijelom elektrificirana. U budućnosti se planira i čisto električna verzija, no ona će najvjerojatnije stići sa sljedećom generacijom modela.

Uostalom, verzija ekstremnog talijanskog SUV-a bez emisija jedna je od tema u automobilskim krugovima, budući da će elektrifikacija jednostavno biti neizbježna u budućnosti ovog modela. Stručnjaci kažu da će Urus, prije ili kasnije, postati električan.

Međutim, ne čini se baš vjerovatnim da bi čisto električni Urus mogao stići u ovoj generaciji. No, to bi mogla biti sljedeća, koja bi mogla stići nakon 2028, jer se očekuje da životni ciklus ekskluzivnih vozila postane duži.

Proizvođači automobila nastoje ponuditi motore s unutrašnjim izgaranjem koliko god je to zakonski moguće. No, prelaz na električni pogon se smatra neizbježnim. Opšta regulativa u svijetu i društveno prihvatanje takvog trenda se kreću u tom smjeru.

Kupci ovakvih modela su navikli na V10 SUS motor, ali je pitanje da li će sljedeća generacija kupaca htjeti uzbuđenje i emocije tog tipa. Da li će Urusov nasljednik biti električni ili će njegov moćni benzinac preživjeti sa novom generacijom sintetičkog goriva još nije poznato, ali elektrifikacija ima više smisla za ovu vrstu vozila smatraju stručnjaci.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Opel Zafira slavi 25. rođendan

Opel Zafira slavi 25. rođendan

Njemački proizvođač automobila obilježava 25 godina od debija prve generacije Zafire. Ovaj model je s razlogom više puta osvajao prestižnu nagradu "Zlatni volan".

Možda bi vas zanimalo