Članak top banner 970x90
Vijesti

Kraj proizvodnje za simpatičnu retro Hondu e

Japanska Honda je službeno objavila da će prekinuti proizvodnju svog prvog električnog modela retro izgleda – Honda e. Posljednji primjerci biće proizvedeni u januaru 2024.

Autor: BIHAMK

Honda e, prvi masovno proizvedeni električni model japanske marke, bliži se kraju proizvodnje. To je zato što je japanski brend, usljed slabe potražnje, zvanično potvrdio da će proizvodnja gradskog modela prestati u januaru 2024.

Honda je ovaj simpatični električni automobil lansirala 2019. godine, a posebno se isticao po svom hrabrom dizajnu, preuzetom iz Urban EV koncepta iz 2017. Unatoč izrazito jednostavnoj estetici i retro dizajnu, ovaj električni Japanac bio je kritikovan posebno zbog niske autonomije, ali i prilično visoke cijene. U trenutku izlaska na tržište, Honda e je imala početnu cijenu od 39.980 eura.

Model je dostupan u verzijama sa 134 i 152 KS. Bez obzira na odabranu verziju elektromotora, napaja ga ipak malena baterija od 35,5 kWh, koja je osiguravala autonomiju od 220 kilometara. Iako je model ''e'' bio namijenjen za vožnju po gradu gdje je potrošnja najmanja, ipak je za svoju cijenu nudio premalo kilometara svojim kupcima.

Na pojedinim evropskim tržištima, Honda e već nije dostupna. Japanski proizvođač nije najavio nasljednika za ovaj model, ali s obzirom na rast popularnosti električnih vozila, pogotovo onih sa nižom prodajnom cijenom ne sumnjamo da će Honda uskoro izaći sa njegovom zamjenom. Međutim, pošto su kupci prethodno rekli da više preferiraju SUV oblik, nasljednik će vjerovatno biti model s visokim potpeticama.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW Classic, odjel za klasične automobile njemačke marke, počet će izdavati nove digitalne dokumente za vlasnike klasičnih modela. Novi dokument sadrži podatke o motoru, šasiji, datumima proizvodnje i isporuke, kao i popis dodatne opreme.

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Možda bi vas zanimalo