Vijesti

Kineski XPeng bi mogao proizvoditi električne automobile u Evropi

Azijski proizvođač automobila XPeng razmatra proizvodnju automobila s nultom emisijom u Evropi kako bi izbjegao nove dodatne carine koje je odobrila Evropska unija. Naime, na postojećih 10, EU na uvoz električnih vozila iz Kine dodaje do 35 posto.

Autor: BIHAMK

Sapunica oko dodatnih carina koje Evropska unija želi da uvede na električne automobile kineske proizvodnje privodi se kraju. U glasanju 27 država članica, većina je glasala za uvođenje dodatne stope carina, a EU je upravo odobrila nove tarife.

Kao rezultat toga, Evropska komisija će nametnuti carine do 35 posto na ove automobile, pored postojećih carina od 10 posto.

Kako bi izbjegli ove dodatne poreze, odgovorni ljudi u XPengu razmatraju proizvodnju automobila s nultom emisijom na Starom kontinentu. Inače, azijski brend bi morao da plati dodatne poreze od 21,3 posto, uz 10 posto koje već plaća.

Kopredsjedavajući XPenga Brian Gu potvrdio je ovu namjeru, ali je primijetio da su rasprave u ranoj fazi.

"Razmatramo nekoliko opcija, od proizvodnje po ugovoru do rada s postojećim fabrikama ili čak razmatranja novih fabrika. Ali ove opcije su još uvek vrlo preliminarne", tvrdi Brian Gu.

U 2024. godini, XPeng je proširio svoju prodajnu mrežu na skoro 40 novih zemalja. Mnogi od njih se nalaze u Evropi, pogotovo u Skandinaviji, Njemačkoj i Holandiji te od nedavno u Španiji i Portugalu.

Brend u Evropi trenutno prodaje tri modela: G6 coupe SUV, G9 SUV i P7 sportski sedan.

BIHAMK

Povezane novosti

Popularni Opel Kadett E slavi 40. rođendan

Popularni Opel Kadett E slavi 40. rođendan

Tajna uspjeha legendarne Opel Suze bila je u atraktivnom dizajnu, ali i tehničkoj profinjenosti i raznolikosti varijanti. Taj je model ujedno bio i posljednji Opelov model kompaktne klase koji je nosio pločicu s nazivom Kadett.

Možda bi vas zanimalo