Članak top banner 970x90
Vijesti

Kia otvara šampanjac: Sportage slavi 30 godina od svog debija

Korejski bestseler, Kia Sportage slavi 30. rođendan. Kroz pet generacija, ovaj uspješni SUV je prodat u više od sedam miliona primjeraka širom svijeta.

Autor: BIHAMK

U ljeto 1993. Kia je premijerno predstavila model Sportage u Južnoj Koreji. Iste godine azijski SUV učestvuje na poznatom reliju Pariz-Dakar, a dvije godine kasnije starta u konkurenciji Baja 1000.

Ako je isprva bio robusan kao klasični terenac, s vremenom je Sportage moderniziran. Druga generacija stigla je 2004. godine, uoči pariškog sajma automobila, kao klon Hyundai Tucsona, a ta praksa dijeljenja mehanike i tehnologije je nastavljena do dan-danas. Šest godina kasnije, ovoga puta u Ženevi, upoznali smo treću generaciju Sportagea s kojom je Kia krenula ofanzivno pridobivati kupce.

U septembru 2015. debitovala je četvrta iteracija Sportagea, koja je ‘’razbila’’ tržište, kako u svijetu tako i u BiH. Samo tri mjeseca kasnije Sportage 4 je dobio maksimalnih 5 zvijezdica za sigurnost na Euro NCAP testu.

Peta generacija Sportagea predstavljena je prošle godine na sajmu IAA Mobility u Minhenu. Po prvi put, ovaj popularni SUV se također može naručiti u plug-in hibridnoj verziji, s čisto električnim dometom od 70 kilometara.

Sada, na 30. godišnjicu od svog debija, Kia objavljuje da je, tokom 5 generacija, Sportage prodat u više od sedam miliona primjeraka, što ga čini najprodavanijim modelom marke na globalnom nivou. Ovaj popularni SUV već godinama predvodi prodaju Kije i na bh. tržištu.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Sredinom mjeseca su učenici Srednje stručne škole "Džemal Bijedić" iz Goražda posjetili kompanije Porsche BH i Porsche Inter Auto, što im je omogućilo da se detaljnije upoznaju s najnovijim tehnologijama i praksama u automobilskoj industriji.

Možda bi vas zanimalo