Članak top banner 970x90
Vijesti

Kia otvara šampanjac: Sportage slavi 30 godina od svog debija

Korejski bestseler, Kia Sportage slavi 30. rođendan. Kroz pet generacija, ovaj uspješni SUV je prodat u više od sedam miliona primjeraka širom svijeta.

Autor: BIHAMK

U ljeto 1993. Kia je premijerno predstavila model Sportage u Južnoj Koreji. Iste godine azijski SUV učestvuje na poznatom reliju Pariz-Dakar, a dvije godine kasnije starta u konkurenciji Baja 1000.

Ako je isprva bio robusan kao klasični terenac, s vremenom je Sportage moderniziran. Druga generacija stigla je 2004. godine, uoči pariškog sajma automobila, kao klon Hyundai Tucsona, a ta praksa dijeljenja mehanike i tehnologije je nastavljena do dan-danas. Šest godina kasnije, ovoga puta u Ženevi, upoznali smo treću generaciju Sportagea s kojom je Kia krenula ofanzivno pridobivati kupce.

U septembru 2015. debitovala je četvrta iteracija Sportagea, koja je ‘’razbila’’ tržište, kako u svijetu tako i u BiH. Samo tri mjeseca kasnije Sportage 4 je dobio maksimalnih 5 zvijezdica za sigurnost na Euro NCAP testu.

Peta generacija Sportagea predstavljena je prošle godine na sajmu IAA Mobility u Minhenu. Po prvi put, ovaj popularni SUV se također može naručiti u plug-in hibridnoj verziji, s čisto električnim dometom od 70 kilometara.

Sada, na 30. godišnjicu od svog debija, Kia objavljuje da je, tokom 5 generacija, Sportage prodat u više od sedam miliona primjeraka, što ga čini najprodavanijim modelom marke na globalnom nivou. Ovaj popularni SUV već godinama predvodi prodaju Kije i na bh. tržištu.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW Classic, odjel za klasične automobile njemačke marke, počet će izdavati nove digitalne dokumente za vlasnike klasičnih modela. Novi dokument sadrži podatke o motoru, šasiji, datumima proizvodnje i isporuke, kao i popis dodatne opreme.

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Možda bi vas zanimalo