Članak top banner 970x90
Vijesti

Kia EV9 je ‘’Njemački luksuzni auto 2024. godine’’

Nakon debija u klasi vozila većih od pet metara Kia je odmah oduševila 27-člani žiri izbora za "Njemački auto 2024. godine". Električni SUV Kia EV9 izabran je u kategoriji "luksuzni" u koju spadaju svi modeli s osnovnom cijenom višom od 70.000 eura.

Autor: BIHAMK

U šestom izboru GCOTY žiri koji čini 27 automobilskih novinara testirao je i ocijenio ukupno 48 novih modela. Takmičenje je podijeljeno u pet kategorija: "kompaktni", "premium" i "luksuzni" te "nove energije" i "performanse". Žiri će između pet najboljih u klasama izabrati ukupnog pobjednika, koji će biti proglašen početkom oktobra.

EV9 je najveći model Kije raspoloživ u Evropi. Kao i model EV6 napravljen je na platformi za električna vozila E-GMP (Electric-Global Modular Platform) i ima tehnologiju ultrabrzog punjenja baterije od 800 volti, što mu omogućava jedne od najboljih performansi punjenja u svojoj klasi. U idealnim prilikama baterija kapaciteta od 99,8 kWh za samo 15 minuta punjenja dostiže domet od 239 kilometara.
    

eSUV je u ponudi s pogonom na zadnje točkove, a pokreće ga 150-kilovatni motor s dometom do 541 km po standardu WLTP, ili s pogonom na sva četiri točka (AWD) koji pokreću dva 141-kilovatna elektromotora dometa do 497 km (WLTP). Izvedba s pogonom AWD je raspoloživa i u izvedbi GT-line, a od 0 do 100 km/h ubrzava za 5,3 s. i dostiže maksimalnu brzinu od 200 km/h.

EV9 nudi i visok nivo udobnosti tokom pauza za odmor. Izvedba GT-line ima naprimjer standardna električno podesiva "relax" sjedišta u prvom redu. Kada je auto parkiran ili tokom punjenja moguće ih je pomaknuti u udoban ležeći položaj. EV9 je raspoloživ i kao izvedba sa sedam ili šest sjedišta s dva samostalna sjedišta u drugom redu. Na raspolaganju su sjedišta za opuštanje, kao ona u prvom redu, ili rotirajuća sjedišta koja se mogu okrenuti za 90 stepeni prema otvorenim vratima ili za 180 stepeni prema putnicima u trećem redu.

Osnovni model s pogonom na zadnji par točkova pruža obimnu standardnu opremu. Ona uključuje dvobojne presvlake sjedišta od umjetne kože, trozonski automatski klima uređaj, senzorom upravljana prtljažna vrata, električno slaganje i podizanje naslona sjedišta u trećem redu, automatsko pomicanje ručica vrata, funkciju V2L za upotrebu baterije kao izvora energije, prepoznavanje otisaka prstiju i – premijerno kod Kije - digitalni automobilski ključ ("Digital Key 2.0").

Standardni asistencijski sistemi uključuju asistenciju za vožnju na autocesti druge generacije s asistencijom za održavanje vozila na voznoj traci 2 (LFA 2), asistenciju za spriječavanje naleta sprijeda drugog stepena (FCA 2) s funkcijom skretanja i prepoznavanjem poprečnog prometa i pametni tempomat. Pored toga ima oprema GT-line prilagodljive farove s dvostrukim LED svjetlima, kameru za prikaz događanja oko vozila iz ptičje perspektive (Blind View Monitor, BVM) i niz drugih asistenata novije generacije.

Narudžbe za Kia EV9 u Evropi su moguće već od jula, dok se isporuke prvih primjeraka namijenjenih evropskim kupcima očekuju do kraja godine.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Sredinom mjeseca su učenici Srednje stručne škole "Džemal Bijedić" iz Goražda posjetili kompanije Porsche BH i Porsche Inter Auto, što im je omogućilo da se detaljnije upoznaju s najnovijim tehnologijama i praksama u automobilskoj industriji.

Možda bi vas zanimalo