Članak top banner 970x90
Vijesti

Ford osvježio Kugu, poboljšao hibrid i izbacio dizel iz ponude

Američki proizvođač automobila objavio je prve slike i informacije o osvježenoj Kugi. Fordov SUV je dobio niz poboljšanja, a plug-in hibridna verzija, inače jedan od PHEV lidera u Evropi, sada ima električni domet do 69 km. Dizela više neće biti u ponudi.

Autor: BIHAMK

Prije svega, Ford Kuga facelift ističe se s novim prednjim diijelom s revidiranom rešetkom, punim LED farovima spojenim LED trakom (opcionalni Dynamic Pixel LED farovi), retuširanom haubom, novim stražnjim svjetlima i redizajniranim difuzorom zraka. Ovaj SUV sada je dostupan u verzijama Titanium, ST Line, a kupci se po prvi put mogu odlučiti i za paket Active. Svaki nudi različite estetske elemente, a Kuga Active je pogodna za ljubitelje off-road avantura.

Redizajnirana Kuga dolazi sa posebnim točkovima od 18 ili 19 inča, plastičnim elementima za robusniji izgled i većim razmakom od tla (+10 mm sprijeda i 5 mm pozadi). Paleta boja eksterijera sada uključuje nove nijanse poput Desert Island Blue i Lush Bursting Green. Takođe, u ponudi je i pet novih tipova felgi.

Ford Kuga facelift ima osvježenu kabinu, koja stavlja još veći naglasak na udobnost putnika. Na primjer, zadnja klupa ima opciju pomicanja za 150 mm, tako da putnici pozadi imaju više prostora za noge, a to takođe povećava zapreminu prtljažnika za 140 litara na 553 litara. Zatim, tu je nova digitalna instrument tabla, sa ekranom od 12,3 inča, koja je dio serijskog paketa, a centralni displej multimedijalnog sistema SYNC 4 ima dijagonalu od 13,2 inča. Apple CarPlay i Android Auto veza je bežična.

Što se tiče motora, tu nije bilo previše promjena, osim da dizela više neće biti u ponudi. Kao i prije, standardni je 1,5-litarski EcoBoost s pogonom na prednje točkove i ručnim mjenjačem, koji nudi 150 KS i ubrzanje od 0-100 km/h za 9,5 sekundi. Zatim, tu je i puna hibridna verzija, sa 2,5-litarskim motorom, koji ima 180 KS u konfiguraciji s pogonom na prednje točkove i 183 KS sa pogonom na sve točkove. Prema Fordu, s punim rezervoarom, Kuga Hybrid može preći do 900 km. Najsnažniji model je nova plug-in hibridna verzija, sa motorom od 2,5 litara, električnom jedinicom i baterijom od 14,4 kWh. Kuga Plug-in Hybrid facelift sada nudi 243 KS (prije 225 kS) i ima čisto električni domet do 69 kilometara (prije 64 km).

Gledajući s tehnološke strane, nova Ford Kuga Hybrid nudi poboljšani sistem adaptivnog tempomata s prediktivnom pomoći pri brzini, asistencijom na raskrsnici, kamerom za parkiranje od 360 stepeni i pomoći pri kočenju unazad.

Nova Ford Kuga facelift proizvodiće se u Španiji, u fabrici u Valensiji. Narudžbe će biti otvorene ovog mjeseca.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW Classic, odjel za klasične automobile njemačke marke, počet će izdavati nove digitalne dokumente za vlasnike klasičnih modela. Novi dokument sadrži podatke o motoru, šasiji, datumima proizvodnje i isporuke, kao i popis dodatne opreme.

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Možda bi vas zanimalo