Članak top banner 970x90
Vijesti

Ford gasi Fiestu 2023. – zamijenit će je električna Puma

Ford je objavio sentimentalni video u kojem se "oprašta" od jednog od svojih najpopularnijih modela. Trend crossver i SUV vozila gasi ovaj ultra popularni model nakon 47 godina od njenog lansiranja i 18 miliona prodatih jedinica.

Autor: BIHAMK

Potvrđujući ranija izvještaje, Ford je najavio da je ovo kraj puta za njihov bestseler čija proizvodnja će biti prekinuta sredinom 2023. godine, šest godina nakon debija trenutne generacije i manje od dvije godine nakon nedavnog faceliftinga. Model će indirektno zamijeniti električna varijanta SUV-a Puma.

U videu možemo vidjeti djeda vlasnika Fieste kako svom unuku čita priču za laku noć. Knjiga nosi naslov "Fiesta – Mali porodični automobil" i govori o superminiju koji je opisan kao "automobil za ljude". Za kraj kaže kako Fiesti dolazi kraj jer je "njen posao gotov".

Fiesta je član Fordove porodice od 1976. i drugi je model sa najdužim stažom iza Transita. Do danas smo vidjeli sedam ili osam generacija Fieste, zavisno o tome kako brojite brojna ažuriranja tokom njene slavne 47-godišnje karijere. Ovaj bestseler je prodan u više od 18 miliona primjeraka širom svijeta i ostaje najprodavaniji model u Velikoj Britaniji s blizu 5 miliona prodanih primjeraka.

Posljednja Ford Fiesta izaći će s proizvodne trake tvornice u Kölnu do kraja juna 2023. Knjiga narudžbi ostat će otvorena dok se ne rasproda preostali proizvodni lager. Ford je nedavno iz ponude izbacio hatchback s troja vrata, što znači da će kupci moći dobiti samo Fiestu s pet vrata u posljednjoj godini proizvodnje. Srećom, Ford Fiesta ST hot hatch ostat će još jednu godinu kao perjanica u ponudi. Nakon prestanka proizvodnje Fieste, Fordova glavna tvornica transformisat će se u Fordov centar za elektrifikaciju, prebacujući se na proizvodnju električnih vozila.

Oproštajni video završava pozitivno, stara Fiesta ''poziva'' naizgled električnu Pumu iza vrata garaže s punjačem. Ford Puma EV već je potvrđena. Proizvodit će se u tvornici Craiova u Rumuniji počevši od 2024. godine.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Opel Zafira slavi 25. rođendan

Opel Zafira slavi 25. rođendan

Njemački proizvođač automobila obilježava 25 godina od debija prve generacije Zafire. Ovaj model je s razlogom više puta osvajao prestižnu nagradu "Zlatni volan".

Možda bi vas zanimalo