Članak top banner 970x90
Vijesti

Ford će ove godine lansirati električnu Pumu

Pojavile su se prve špijunske slike nove Ford Pume Gen-E, nove električne verzije popularnog SUV-a koji se proizvodi u rumunskoj Craiovi. Lansiranje nove verzije Pume s nultom emisijom će se održati kasnije ove godine.

Autor: BIHAMK

Ford se sprema lansirati novu Pumu Gen-E. Ovo je električna verzija subkompaktnog SUV-a, koji bi trebao predstavljen kasnije ove godine. To je dio Fordove orijentacije na električna vozila, koji u zadnje vrijeme ide uzlaznom putanjom.

Prema dostupnim slikama pod kamuflažom, nova električna verzija Puma bi trebala imati identičan dizajn kao i standradna verzija sa SUS motorima. Zatvorena prednja rešetka ne vidi se na slikama, budući da će kao kod ostalih baterijskih vozila biti prekrivena, jer iza nje nema klasičnog motora. Takođe se očekuje da će prednji branik imati malo drugačiji izgled od onoga što imamo na običnim verzijama.

Što se tiče tehničkih podataka, prema dostupnim informacijama nova električna Puma mogla dobiti motor od 136 konjskih snaga i 290 Nm. Drugim riječima, to je isti motor koji se ugrađuje u Ford E-Transit Courier. Kapacitet baterije ostaje nepoznanica, ali električna Puma bi trebala imati bar 400 km autonomije i mogućnost punjenja baterije na struji od minimalno 100 kW.

Puma je inače najprodavaniji Ford model u Evropi i jedan od najtraženijih vozila u B SUV segmentu. Proizvodi se u Rumuniji u fabrici Ford Otosan u Craiova, gdje bi se trebala sklapati i električna verzija.

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo