Članak top banner 970x90
Vijesti

Fiat ostaje najprodavaniji brend Stellantis grupe

Fiat je bio najprodavaniji brend Stellantis grupe prošle godine. Italijanski proizvođač prodao je 1,35 miliona automobila širom svijeta.

Autor: BIHAMK

Treću godinu zaredom, Fiat ostaje najprodavaniji brend unutar najveće svjetske automobilske grupacije Stellantis. Italijanski proizvođač je u 2023. godini prodao 1,35 miliona automobila širom svijeta, što predstavlja godišnji rast prodaje od 12 posto u odnosu na nivo zabilježen u 2022. godini.

Najvažnija tržišta za Fiat bila su: Italija (12,8% tržišnog udjela), Turska (15,7%), Brazil (21,8%) i Alžir (78,6%). U Italiji je prošle godine najprodavaniji model bila Panda, dok se Tipo najbolje prodavao u Alžiru i Turskoj. Na brazilskom tržištu, gdje Fiat decenijama kotira kao “domaći” brend, najuspješniji model marke bio je kompaktni kamionet Strada.

Na evropskom tržištu, Fiat 500 i Panda su bili najprodavaniji modeli sa ukupno 230.000 prodatih jedinica i sa tržišnim udjelom od 44,4 posto u svom segmentu. U međuvremenu, Fiat 500e je bio najprodavaniji električni automobil, što je rezultiralo tržišnim udjelom od 14,7 posto u matičnoj klasi. Na kraju, Fiat Ducato je bio najprodavaniji model divizije lakih komercijalnih vozila Fiat Professional, ali i Stellantis grupe.

Konačno, Fiat je bio i ostao tradicionalno najprodavaniji brend u Južnoj Americi, gdje ima tržišni udio od 14,5 posto. Prošle godine Fiat je u ovoj regiji prodao čak 542.000 automobila.

BIHAMK

Povezane novosti

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Možda bi vas zanimalo