Vijesti

Električni autoput će biti testiran u Francuskoj 2025., punit će električne automobile u pokretu

Prema posljednjim informacijama, takozvani "električni" autoput će nakon skandinavskih zemalja biti testiran i u Francuskoj iduće godine. Ukratko, ovaj projekat električnog autoputa omogućit će punjenje baterije električnih automobila u pokretu.

Autor: BIHAMK

Nordijske zemlje su među prvima koje su se obavezale na usvajanje različitih tehnologija elektrifikacije automobila. Na primjer, na nekoliko nacionalnih puteva u Švedskoj postoji sistem koji omogućava punjenje baterije automobila sa nultom emisijom tokom vožnje.

Ovaj "električni" autoput bit će testiran i u Francuskoj 2025. Investiciju od 26 miliona eura finansiraće Javna investiciona banka, a projektanti su kompanije Vinci Autoroutes i Hutchinson. Univerzitet Gustave Eiffel također učestvuje u ovom eksperimentu.

Ukratko, eksperiment podrazumijeva postavljanje električnog kabla oko 10 centimetara ispod asfalta, uzdužno. Postavljeni bakarni namotaji, zakopani u zemlju i napajani iz električne mreže, emituju magnetno polje koje senzor instaliran ispod automobila pretvara nazad u električnu energiju.

Ovo indukcijsko punjenje električnih automobila rezultirat će povećanjem dometa. Također će se smanjiti veličina i težina baterija što je jedan od ključnih napredaka za budućnost elektromobilnosti.

"To nije tehnološka izmišljotina. Sa 200 kilovata snage punjenja, mogli biste napuniti 50% baterije automobila vozeći se 10 minuta desnom trakom autoceste", tvrdi Louis du Pasquier, direktor projekta elektromobilnosti pri kompaniji Vinci Autoroutes.

Projekat će se realizovati 2025. godine na autoputu A10, jugozapadno od Pariza, u blizini Saint-Arnoult-en-Yvelines, na potezu od dva kilometra.

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo