Članak top banner 970x90
Vijesti

Ducatiju prva titula, druga visi u zraku

Više nego komforno treća konstruktorska titula ide Ducatiju, dok će se pitanje šampionskog naslova među vozačima odvijati u preostalih pet trka.

Autor: BIHAMK

Ovogodišnja konstruktorska titula u Kraljevskoj klasi je razriješena pet trka prije kraja šampionata. Ducati je poharao šampionat i komforno ispred preporođene Aprilije ovjerio treću titulu u španskom Aragonu proteklog vikenda. No, u finišu šampionata očekuje nas triler završnica u borbi za vozačku titulu.

Francesco Bagnaia na polovini sezone je zaostajao cijelih 66 poena za Fabiom Quartararom. Međutim, u nastavku šampionata Ducati i Baganaia ne znaju za poraz (osim drugog mjesta na Aragonu) i ova razlika se nakon trke u Aragonu istopila na samo 10 poena prednosti za vozača fabričke Yamahe, koji je u nastavku šampionata osvojio tek 39 poena. Doduše, razlika bi bila tek pet poena da se dva Ducatija nisu ''potukla'' u zadnjem krugu i da Bastianini na prošlogodišnjem Ducatiju nije oteo pobjedu jahaču Ducatijevog fabričkog tima.

Ipak, trku u Aragonu je obilježio povratak Marca Marqueza, koji se nakon više od 100 dana pauze i četvrte operacije vratio na Hondin motocikl. No, poslije će se ispostaviti da su trku u Aragonu upravo obilježili prvi i zadnji krug. Tačnije, povratnik Marquez je učestvovao u prvom dijelu, odnosno u prvim krivinama prvog kruga u kojem je Španac dva puta učestvovao u incidentima, prvo sa Quartararom koji je zaradio odustajanje i blage opekotine po prsima, a zatim i sa Nakagamijem. 

Prvi obračun za titulu prvaka svijeta desit će se već ovog vikenda 24-25. septembra u Japanu, prvoj od pet preostalih trka ovogodišnjeg šampionata. Bagania je sa šest pobjeda u 2022. u fenomenalnom naletu, ali ne treba otpisivati aktuelnog prvaka na Yamahi, niti Espargara na Apriliji koji takođe ima bodovnu šansu dočepati se titule.

Poredak vozača

  1. F. Quartararo (Yamaha) – 211 (3 pobjede)
  2. F. Bagnaia (Ducati) – 201 (6 pobjeda)
  3. A. Espargaro (Aprilia) – 194 (1 pobjeda)
  4. E. Bastianini (Gresini) – 163 (4 pobjede)
  5. J. Miller (Ducati) – 134
  6. J. Zarco (Pramac) – 133
  7. B. Binder (KTM) – 128
  8. A. Rins (Suzuki) - 108
  9. J. Martin (Pramac) – 10
  10. M. Vinales (Aprilia) – 104

 

 

BIHAMK

Povezane novosti

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Sredinom mjeseca su učenici Srednje stručne škole "Džemal Bijedić" iz Goražda posjetili kompanije Porsche BH i Porsche Inter Auto, što im je omogućilo da se detaljnije upoznaju s najnovijim tehnologijama i praksama u automobilskoj industriji.

Možda bi vas zanimalo