Članak top banner 970x90
Vijesti

Donacija Japana - 37 Toyota Land Cruiser policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić i ambasador Japana u BiH Masami Kinefuchi uručili su ključeve 37 patrolnih vozila Toyota Land Cruiser za potrebe agencija za provođenje zakona u Bosni i Hercegovini.

Autor: BIHAMK

Sporazumom između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Japana koji je potpisan 2021. godine osigurana je bespovratna pomoć u iznosu od 500 miliona jena (oko 6,5 miliona KM). Kao dio tog sporazuma u sjedištu Državne granične policije u Sarajevu uručeni su ključevi 37 Land Cruisera različitim policijskim i sigurnosnim agencijama naše zemlje.

Ovaj globalno popularni terenski model Toyote uručen je Graničnoj policiji BiH, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, Službi za poslove sa strancima, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, Republičkoj upravi civilne zaštite, Federalnoj upravi civilne zaštite, te ministarstvima unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog kantona i Bosansko-podrinjskog kantona.

Ambasador Japana u našoj zemlji Masami Kinefuchi bio je izuzetno zadovoljan ovom donacijom rekavši:’’ Drago mi je da smo uspješno okončali postupak nabavke i isporuke ovih vozila visoko ocijenjenih za izdržljivost širom svijeta, koja će pomoći zaštiti državne granice i borbi protiv kriminala i iliegalnih migracija. Od kraja rata Japan je neizostavni dio podrške izgradnji BiH i njenog puta ka EU integracijama.’’

Za 22 vozila kao dio ove donacije biće naknadno ugrađene nadzorne kamere za adekvatniju zaštitu zemlje i jačanju kapaciteta rada granične policije.

BIHAMK

Povezane novosti

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Porsche BH nastavlja s edukacijom mladih kadrova

Sredinom mjeseca su učenici Srednje stručne škole "Džemal Bijedić" iz Goražda posjetili kompanije Porsche BH i Porsche Inter Auto, što im je omogućilo da se detaljnije upoznaju s najnovijim tehnologijama i praksama u automobilskoj industriji.

Možda bi vas zanimalo