Članak top banner 970x90
Vijesti

Donacija Japana - 37 Toyota Land Cruiser policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić i ambasador Japana u BiH Masami Kinefuchi uručili su ključeve 37 patrolnih vozila Toyota Land Cruiser za potrebe agencija za provođenje zakona u Bosni i Hercegovini.

Autor: BIHAMK

Sporazumom između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Japana koji je potpisan 2021. godine osigurana je bespovratna pomoć u iznosu od 500 miliona jena (oko 6,5 miliona KM). Kao dio tog sporazuma u sjedištu Državne granične policije u Sarajevu uručeni su ključevi 37 Land Cruisera različitim policijskim i sigurnosnim agencijama naše zemlje.

Ovaj globalno popularni terenski model Toyote uručen je Graničnoj policiji BiH, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, Službi za poslove sa strancima, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, Republičkoj upravi civilne zaštite, Federalnoj upravi civilne zaštite, te ministarstvima unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog kantona i Bosansko-podrinjskog kantona.

Ambasador Japana u našoj zemlji Masami Kinefuchi bio je izuzetno zadovoljan ovom donacijom rekavši:’’ Drago mi je da smo uspješno okončali postupak nabavke i isporuke ovih vozila visoko ocijenjenih za izdržljivost širom svijeta, koja će pomoći zaštiti državne granice i borbi protiv kriminala i iliegalnih migracija. Od kraja rata Japan je neizostavni dio podrške izgradnji BiH i njenog puta ka EU integracijama.’’

Za 22 vozila kao dio ove donacije biće naknadno ugrađene nadzorne kamere za adekvatniju zaštitu zemlje i jačanju kapaciteta rada granične policije.

BIHAMK

Povezane novosti

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW izdaje "rodni list" za svoje klasične modele

BMW Classic, odjel za klasične automobile njemačke marke, počet će izdavati nove digitalne dokumente za vlasnike klasičnih modela. Novi dokument sadrži podatke o motoru, šasiji, datumima proizvodnje i isporuke, kao i popis dodatne opreme.

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Možda bi vas zanimalo