Članak top banner 970x90
Vijesti

Blago osvježenje za Mazdu3 i CX-30

Mazda predstavlja najnovija poboljšanja za Mazdu3 i Mazdu CX-30. Oba modela mogu se pohvaliti s nekoliko poboljšanja, uključujući osvježene boje, ažurirane sigurnosne sisteme i infotainment.

Autor: BIHAMK

Mazda3 i Mazda CX-30 za 2024. donose četiri poboljšane karakteristike aktivne sigurnosti koje rade u tandemu kako bi osigurale maksimalnu sigurnost: dodatak upozorenja o rastresenom vozaču (Distracted Driver Alert), poboljšano autonomno kočenje u nuždi u noćnim uslovima vožnje (Autonomous Emergency Braking AEB), poboljšanu tačnost sistema inteligentnog prilagođenja brzine (Intelligent Speed Assist ISA) i poboljšanja prilagođenja brzine u sistemu pomoći u vožnji pri gustom saobraćaju (Cruising & Traffic Support CTS).

Kod oba modela u izdanju za 2024. također su uključena važna ažuriranja kibernetičke sigurnosti za zaštitu od prijetnji IT-a. S ovim ažuriranjima, automobil je sada sigurniji no ikada.

Filozofija usmjerena na čovjeka dodatno je naglašena poboljšanim ergonomskim ažuriranjima unutrašnjosti. Ta ažuriranja uključuju usavršeni infotainment ekran i softver, zamjenu postojećih USB-A priključaka s USB-C priključcima i suptilne, ali vrlo efikasne promjene rasporeda kontrola u kabini kako bi se optimizirala jednostavnost korištenja. Kontrolama na upravljaču također su suptilno izmijenjene boje, tamnija nijansa vozaču olakšava korištenje tipki.

Mazda3 i Mazda CX-30 za 2024. mogu se pohvaliti najnovijim Mazda Connect infotainment karakteristikma i poboljšanom funkcionalnošću za pametni telefon. Navigacijske upute iz sistema Apple CarPlay i Android Auto sada se mogu prikazivati na aktivnom vozačkom ekranu (Active Driving Displayu), prvom takve vrste za Mazdu. Ova karakteristika povećava sigurnost i praktičnost za vozače, omogućujući  im da drže pogled na cesti dok primaju bitne informacije o navigaciji.

Sada su dostupne bežične verzije oba sistema Apple CarPlay i Android Auto što čini povezivanje vašeg telefona s automobilom lakšim no ikad. Kod oba modela sada je  uključena podloga za bežično punjenje koja osigurava da vaš uređaj ostane potpuno napunjen na dugim putovanjima bez potrebe za kabelima za punjenje.

Poboljšani centralni ekran od 10,25 inča omogućuje vozačima da lako vide informacije u stvarnom vremenu, a prikaz navigacijske karte je proširen zahvaljujući prozirnim okvirima ekrana. Ažurirani navigacijski sistem sada ima funkciju online pretraživanja tačaka interesa, čineći rezultate pretraživanja tačnijim, relevantnijim i korisnijim. Poboljšanja također uključuju usavršavanje funkcije kartiranja izvan cesta koja zajedno s 3D žiroskopskim senzorom tačno izračunava položaj vozila, čak i u područjima gdje je GPS prijem loš.

Mazda3 i Mazda CX-30 za 2024. dostupne su u širokom spektru boja eksterijera, a potpuno nove boje su ceramic metallic i zircon sand koje su dodate postojećoj paleti. 

BIHAMK

Povezane novosti

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Možda bi vas zanimalo