Članak top banner 970x90
Vijesti

Astra probila led sa GSe značkom

Prije samo nekoliko sedmica, Opel je najavio da se oznaka GSe vraća kao elektrificirani podbrend orijentisan na performanse, a sada imamo prve modele koji nose ovu značku na novoj Astri hatchback i Astri Sports Tourer.

Autor: BIHAMK

Oba modela su plug-in hibridi, nudeći vrlo pristojnu izlaznu snagu od 225 KS uz najveći obrtni moment od 360 Nm. Prema Opelu, ovi će se modeli moći nositi s najboljima u svojim klasama što se tiče starta iz mjesta, ukupnog ubrzanja i najveće brzine.

“Nova Astra GSe i nova Astra Sports Tourer GSe idealni su automobili za lansiranje naše dinamične nove podmarke, u potpunom skladu s našom strategijom da do 2028. postanemo potpuno električna marka,” rekao je izvršni direktor Opela, Florian Huettl.

Ovi modeli na drugačijoj su razini po pitanju užitka vožnje, nudeći preciznije upravljanje, čvršći ovjes i bolje kočnice. Također, ovjes je spušten za 10 mm, a Opel tvrdi da je stabilnost tokom skretanja i kočenja bolja od stabilnosti konkurenata.

Ovo sportsko ponašanje uglavnom se svodi na set jedinstvenih opruga i uljem napunjenih amortizera, posebno podešenih ne samo za dinamičnu vožnju, već i za udobnost. Prigušivači imaju KONI FSD (Frequency Selective Damping) tehnologiju, koja omogućava različite karakteristike prigušenja na visokim frekvencijama u odnosu na niske frekvencije. Tu su i modifikovane postavke kontrole stabilnosti, koje su također ekskluzivne za modele GSe.

Što se tiče stila i interijera, ističu se 18-inčni aluminijski točkovi (inspirisani onima na potpuno električnom konceptu Manta GSe), novi prednji branik i maska, s oznakom GSe i sportska sjedišta presvučena alkantarom, Opelova jedinstvena sjedišta koja nude vrhunsku ergonomiju zahvaljujući AGR certifikatu.

 

BIHAMK

Povezane novosti

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Ford slavi 60 godina kultnog Mustanga

Kultni Mustang nastao je 1964., u godini kada je Cassius Clay postao Muhammad Ali, Martin Luther King dobio Nobelovu nagradu za mir, a Beatlesi izazvali ludnicu kada su prvi put stigli u Ameriku. U svemu tome je rođen model koji je postao prava legenda.

Možda bi vas zanimalo