Članak top banner 970x90
Vijesti

Mercedes pokazao osvježni CLA i CLA Shooting Brake

Uz brojne inovacije, osvježenu optiku i unaprijeđenu standardnu opremu, Mercedes-Benz jača poziciju modela CLA Coupe i CLA Shooting Brake kao trendsetera u segmentu kompaktnih vozila.

Autor: BIHAMK

Osvježeni dvojac donosi novooblikovani prednji dio, revidiranu rešetku hladnjaka sa šarom zvijezda i novi zadnji difuzor. Ovome su dodata i modernizovana grafika u LED farovima visokih performansi, koji su prvi put dio standardne opreme. Nove boje, hiperplava (ekskluzivno za modele CLA) i spektralno plava, kao i tri dodatna dizajna alu felgi u veličinama do 19 inča, proširuju izbor za individualizaciju. Standard su 17-inčne alu felge sa pet krakova u vanadijum srebrnoj boji i dizajnom sa pet krakova.

Vrhunac unutrašnjosti je samostojeći dvostruki ekran. Sada uključuje 7-inčni i 10,25-inčni ekran kao standard. Opciono su dostupna dva displeja od 10,25 inča sa izgledom širokog ekrana. Upravljač je standardno presvučen ''napa'' kožom. Alternativno, multifunkcionalni sportski upravljač je po prvi put dostupan u artico vještačkoj koži. Grijanje upravljača je takođe dostupno u AMG liniji po prvi put.

Mercedes-Benz je značajno unaprijedio standardnu opremu i još preciznije prilagodio logiku ponude specifičnim željama kupaca. Na primjer, osnovna oprema dva nova CLA modela uključuje Highbeam Assist, kameru za vožnju unazad i USB paket pored kožnog volana i LED prednjih farova. Od vozila opremljenih linijom opreme Progressive pa nadalje, kupci dobijaju i Parking paket i Mirror paket, kao i easy-pack vrata prtljažnika za CLA Shooting Brake.

CLA Coupe i CLA Shooting Brake imaju najnoviju generaciju MBUX sistema – sa novim dizajnom stilova prikaza na vozačkom ekranu: Classic, Sporty i Discreet. Zajedno sa tri režima (Navigacija, Pomoć, Servis), ekran vozača i centralni ekran se mogu individualizovati prema željama vozača i situaciji.

Revidirani telematski  sistem impresionira novim dizajnom i poboljšanim performansama. Nova karakteristika je bežično povezivanje sa pametnim telefonima preko Apple CarPlay ili Android Auto aplikacija. Za proširenje povezivosti uređaja, CLA Coupe i CLA Shooting Brake imaju dodatni USB-C port i povećan kapacitet USB punjenja. Svi USB portovi su sada osvijetljeni.

Novi CLA modeli se takođe poboljšavaju u pogledu sigurnosti. Sa nadograđenim paketom asistencije vozaču, na primjer, aktivni pomoćni sistem za održavanje trake sada mnogo komfornije vrši kontrolu pomoću aktivne kontrole upravljača. Sljedeća generacija Parking paketa podržava uzdužno parkiranje i nudi vizuelizaciju od 360 stepeni za parkiranje uz pomoć kamere koja koristi 3D slike.

Benzinski motori su elektrifikovani i uključuju 4-cilindarske jedinice sa 7 ili 8-stepenim DCT automatskim mjenjačem kao standardom. Kao blagi hibridi, motori su opremljeni dodatnim napajanjem od 48-volti koje podržava agilnost pri pokretanju sa 10 kW više snage. Benzinci s oznakama CLA 180, CLA 200, CLA 220 4matic i CLA 250 4matic razvijaju između 136 i 224 KS. Dizela je tri u oznakama 180 CDI (116 KS), 200 CDI (150 KS) i 220 CDI (190 KS). 

Još jedan veliki korak čine modeli sa plug-in hibridnim pogonom u verziji CLA 250 e sa 163 KS benzinskog i 109 KS elektromotora. Poboljšana visokonaponska baterija nudi veći sadržaj upotrebljive energije, što rezultira većim električnim dometom. Top gun verzija pripada modelu AMG Street Style Edition CLA 45 S 4MATIC+ sa 421 KS s ubrzanjem do stotke za 4,1 sekundu i maksimalnih 270 km/h. 

BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo