Članak top banner 970x90
Vijesti

Marka MG zvanično u BiH, osnovni model 35.000 KM

Nekad britanska, a danas kineska, marka MG Motor je novitet na bh. tržištu. Uvoz, prodaju i servisiranje ovih vozila odvijat će se preko kompanije Grand Automotive.

Autor: BIHAMK

Skromno bh. tržište dobilo je još jednu automobilsku marku. MG Motors je osnovan prije skoro 100 godina u Velikoj Britaniji, a prvobitni cilj im je bio razvijati sportske automobile koji će postavljati brzinske rekorde i širenje po svim kontinentima. Može se reći da je MG, kao i svaka marka, imao uspona i padova, ali su zadnjih decenija baš životarili pokušavajući se osloniti na druge srodne marke poput Rovera proizvodeći mahom njihove klonove. Sve je krahiralo u recesijskoj 2012. godini, a ruku spasa im je ponudila najveća kineska grupacija SAIC.

Danas MG Motor funkcioniše jako zdravo, a zadnjih godina u Evropi je otvoreno preko 400 salona. Ekspanzija mreže je punom jeku, a za naše podneblje Grand Automotive Adriatic (u vlasništvu Taavura Grupe: Ford, Hyundai, Nissan, Renault, Dacia i MG)  će biti partner za MG Motor marku. Za bh. tržište uvoz, prodaja i servis će se odvijati preko kompanije Grand Automotive, odnosno preko dilera koji rade Ford u našoj zemlji.

Uvoznik trenutno potencira prodaju dva crossover/SUV modela: ZS i EHS. Prvi probija granice B segmenta, budući da ima dužinu od 4,32m i respektabilan prtljažnik od 448 litara. ZS je ujedno najprodavaniji MG model, a kompaktna i atraktivna linija uz povoljnu cijenu to opravdava. U ponudi su dva benzinska motora 1.5-litarski atmosferac (106 KS) i 1.0 turbo (111 KS), te tri paketa opreme. Osnovni model 1.5 Excite košta 35.000 KM. Izrada je više nego solidna, enterijer moderan, a završna obrada na prvi kontakt jako precizna i kvalitetna.

Veći EHS ''puca'' na C segment, odnosno na Tucsona, Tiguana, Sportagea itd. On se prodaje kao plug-in hybrid, a uz 1.5-litarski turbobenzinki motor od 162 KS posjeduje i elektromotor od 122 KS, te bateriju od 16,6 kWh, koja mu omogućava neophodnu autonomiju od 52 km. Dva su paketa opreme (Comfort i Luxury), a osnovni model košta 67.000 KM. Ovaj model odiše većim stepenom luksuza, te posjeduje još bogatiju opremu.

MG Motor u BiH planira raditi na širenju mreže, te kupcima ponuditi moderne automobile, kvalitetne izrade, koji imaju tri izuzetno kvalitetna aduta: povoljna cijena, garanciju od 7 godina/150.000 km i jako bogatu serijsku opremu.

Mišljenja smo da vrijedi posjetiti dilera i dogovoriti test vožnju. Ovi automobili imaju glavu i rep, te ozbiljnu prodajno-servisnu mrežu za bh. uslove. U vremenu konstantnih divljanja cijena i nepredvidivih rokova isporuke, MG automobili, ukoliko uvoznik pokaže ozbiljan pristup uz stalnu gradnju povjerenja s kupcima, mogu biti zanimljiva alternativa na tržištu. U suprotnom, čeka nas sudbina koju smo u zadnjih 20 godina prošli s markama kao što su: Maple, Geely, Tata, Great Wall, Mahindra, Samand itd.

 

 

Tagovi
MG
BIHAMK

Povezane novosti

Fiat Tipo povučen iz prodaje u Velikoj Britaniji

Fiat Tipo povučen iz prodaje u Velikoj Britaniji

Fiat je objavio da je povukao kompaktni model Tipo sa tržišta Velike Britanije. U ovoj zemlji će ga indirektno zamijeniti novi Fiat 600e. Električni modeli postaju fokus tržišta, a Tipo će vjerovatno uskoro biti povučen i iz drugih zapadnoevropskih zemalja

Ko naruči Ferrari sada, neće ga dobiti do 2026.

Ko naruči Ferrari sada, neće ga dobiti do 2026.

Prema riječima čelnika Ferrarija, ko god sada naruči automobil sa amblemom Propetog konja, dobiće ga najranije 2026. godine. Ferrari je do septembra 2023. isporučio 10.418 automobila, 5,3% više nego u prvih devet mjeseci 2022. godine.

Možda bi vas zanimalo