Aktuelno

INFORMACIJA O SAOBRAĆAJNIM NEZGODAMA,NJIHOVIM UZROCIMA I POSLJEDICAMA U BOSNI I HERCEGOVINI U 2022

Tokom protekle 2022. godine na bosanskohercegovačkim putevima/cestama dogodilo se ukupno 31.321 saobraćajnih/prometnih nezgoda od kojih je 7.230 saobraćajnih/prometnih nezgoda sa poginulim i povrijeđenim/ozlijeđenim licima/osobama, te 24.091 saobraćajnih/prometnih nezgoda sa materijalnom štetom.

U saobraćajnim/prometnim nezgodama u Bosni i Hercegovini život su izgubila 222 lica/osobe, 1.554 lica/osoba zadobilo je teže tjelesne povrede/ozljede, dok je 8.704 lica/osoba pretrpjelo lakše tjelesne povrede/ozljede.

Tokom protekle 2022. godine u saobraćajnim/prometnim nezgodama u Federaciji BIH je poginulo 116 lica/osoba, što znači da je broj poginulih u odnosu na 2021. godinu smanjen za 34 lica/osoba i predstavlja 52,25 % od ukupnog broja poginulih u saobraćajnim/prometnim nezgodama u BiH. U Distriktu Brčko tokom protekle godine poginulo je 6 lica/osobe, dok je broj poginulih lica/osoba u saobraćajnim/prometnim nezgodama u Republici Srpskoj u odnosu na 2021. godinu smanjen za 1 lice/osobu, 100 poginulih što predstavlja 45,05% od ukupnog broja poginulih u saobraćajnim/prometnim nezgodama u BiH.

Najveći broj saobraćajnih/prometnih nezgoda zabilježen je na ulicama u naselju, a zatim na magistralnim putevima/cestama, onda slijede lokalni, pa regionalni putevi/ceste, itd. U protekloj 2022. godini desio se i povećan broj saobraćajnih/prometnih nezgoda na autoputevima/autocestama u Bosni i Hercegovini u odnosu na 2021. godinu.

Kompletnu informaciju možete pogledati OVDJE

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti