Aktuelno

REALIZACIJA SAOBRAĆAJNO-PREVENTIVNE KAMPANJE „OVO JE MOJA ULICA - ŽELIM SIGURNO DO ŠKOLE“

Prema statističkim podacima u saobraćajnim nezgodama u posljednjih deset godina život je izgubilo oko 2 miliona djece i mladih ljudi, dok ih je 100 miliona pretrpjelo lakše ili teže ozlijede. Podaci Svjetske zdravstvene organizacije ukazuju na činjenicu da su saobraćajne nezgode postale vodeći uzrok smrtnosti djece i mladih ljudi starosti između 5 i 29 godina u svijetu. 

Iz gore navedenog razloga Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) u saradnji sa JP Ceste FBiH, a pod pokroviteljstvom Međunarodne automobilističke asocijacije (FIA) 05. oktobra 2020. godine započinje realizaciju kampanje „Ovo je moja ulica - Želim sigurno do škole“. Pomenuta kampanja ima za cilj pokretanje inicijative da se djeci osigura siguran put do škole, jer ceste koje imaju visoke sigurnosne standarde mogu biti od presudnog značaja za sigurnost ranjivih korisnika, a posebno djece.

Prije same realizacije kampanje BIHAMK je proveo istraživanje o stanju cestovne infrastrukture u blizini osnovnih škola i u skladu sa prikupljenim podacima planira provođenje operativnog i infrastrukturnog rješenje smirenja saobraćaja tj. postavljanje 12 posebnih saobraćajnih znakova upozorenja - statičnih policajaca u blizini šest osnovnih škola:

1. OŠ ”Ostrožac” Jablanica
2. OŠ “Ruđera Boškovića” Grude
3. OŠ “Kladanj” Kladanj
4. OŠ “Skokovi” Cazin
5. OŠ “Ustikolina” Goražde
6. OŠ”Fra Marijan Šunjić” Novi Travnik,

koje se shodno istraživanju nalaze na najopasnijim lokalitetima (u blizini magistralnih cesta) u Bosni i Hercegovini, a sve s ciljem smanjenja brzine kretanja motornih vozila, odnosno povećanja sigurnosti djece u saobraćaju.

Pored navedenog u okviru navedene kampanje BIHAMK je pokrenuo online peticiju kojom nastoji povećati svijest roditelja, nastavnika, medija i političara o značaju cestovne infrastrukture u blizini škola za sigurnost djece u saobraćaju.

Pozivamo Vas da i Vi potpišite ovu peticiju i podržite našu inicijativu za siguran put do škole naših mališana.

https://www.onlinepeticija.com/poboljajmo_cestovnu_infrastrukturu_u_blizini_osnovnih_kola_i_poveajmo_sigurnosti_nae_djece

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti