Aktuelno

DA LI I KAKO KORISTITI E-ROMOBIL TOKOM ZIME?

Ako koristite i/ili posjedujete električni romobil, ovo su savjeti koje trebate znati.

Električni romobili postali su jedno od najtraženijih prevoznih sredstava zbog pogodnosti koje pružaju svojim korisnicima. Većina aktivnih i potencijalnih korisnika ovih praktičnih prevoznih sredstava je svjesna prednosti i mogućnosti koje ona nude. Jednostavnost, mala težina, izbjegavanje saobraćajnih gužvi i traženja parkinga, kao i ekološka i finansijska isplativost samo su neke od prednosti zbog kojih u današnjem vremenu imamo sve veći broj korisnika ovih prevoznih sredstava.

Kada govorimo o vremenu upotrebe električnih romobila, svi smo svjesni da je to najčešće u ljetnim mjesecima kada je vrijeme suho i dovoljno toplo za korištenje ovih prevoznih sredstava. Međutim, dolaze nam haldniji i vlažniji dani kada električni romobili neće biti toliko u upotrebi, te ih je zbog toga veoma bitno pravilno skladištiti i spremiti za novu sezonu.

Prvenstveno, želimo napomenuti da nije dovoljno samo skloniti električni romobil u garažu, ostavu ili neku drugu prostoriju, jer bi nepropisno skladištenje moglo uzokovati probleme i kvarove koje neće pokriti garancija i koji mogu biti fatalni za električni romobil.

Prilikom skladištenja električnog romobila bitno je da se obrati pažnja na nekoliko stvari koje će znatno povećati dugotrajnost električnog romobila i njegove baterije. Opšte je poznato da elektronika i voda ne idu zajedno. Iako danas postoje određene mjere zaštite koje električni romobil čine otpornim na vodu, nije preporučljivo da se koriste za vožnju po kiši ili snijegu, zbog mogućnosti oštećenja i uzrokovanja nezgoda.

Za skladištenje električnog romobila potrebno je odabrati suhu prostoriju u kojoj se temperatura ne spušta ispod 10°C. Također je bitno i da se izbjegava skladištenje pored direktnih izvora toplote. Idealno bi bilo skladištenje na temperaturi od 10-15°C.

Prije skladištenja, veoma je bitno da se električni romobil detaljno očisti i pregleda kako bi se smanjila mogućnost nastanka korozije. Za uklanjanje vode sa teško dostupnih mjesta može se koristiti sprej WD40. Također, prljavština koja ostane na električnom romobilu mogla bi naštetiti njegovim mehaničkim komponentama, te je zbog toga veoma bitno da se izvrši čišćenje od vode, blata, pijeska i ostalih materija koje ostanu na elektičnom romobilu prilikom vožnje. Nakon čišćenja, ram električnog romobila se može premazati voskom kako bi se zaštitila boja i olakšalo naredno čišćenje.

Bateriju električnog romobila ne treba puniti ukoliko je temperatura manja od 0 stepeni, jer bi to moglo dovesti do oštećenja baterije i skraćenja njenog vijeka trajanja. Potrebno je da se baterija puni u toplijoj prostoriji kako bi se aklimatizirala. Prije nego se skladišti, bateriju električnog romobila je potrebno napuniti na razinu od 50 do 70%, kako ne bi došlo do oštećenja zbog nekorištenja. Također, važno je da se praktikuje korištenje originalnih punjača kako bi se izbjeglo smanjenje dugotrajnosti baterije.

Mogućnost nakupljanja vlage i nastanka oštećenja za vrijeme odlaganja i neupotrebe je dosta manja ukoliko se električni romobil spakuje u originalnu ambalažu prilikom samog skladištenja.

Ukoliko se ipak odlučite da koristite električni romobil i zimi, dajemo vam nekoliko savjeta kako bi vožnju učinili sigurnijom i udobnijom:

- Prilikom vožnje po kiši ili snijegu koristite vodootpornu odjeću i obuću;

- Koristite zaštitnu opremu, kao što su kaciga, rukavice, štitnici za laktove i koljena i slično;

- Potrebno je izbjegavati vožnju po dubokim lokvama ili snijegu, što bi moglo dovesti do oštećenja elektronike;

- Radi sigurnosti vožnju je potrebno prilagoditi uslovima na putu, tj. ako je podloga mokra ili blatnjava potrebno je praktikovati sporiju i oprezniju vožnju;

- Potrebno je izbjegavati naglo kočenje, jer mokra podloga može dovesti do gubitka kontrole;

- Prilikom skretanja smanjite brzinu vožnje i koristite što je više moguće težinu vlastitog tijela za skretanje u odnosu na korištenja upravljača;

- Električni romobil je potrebno opremiti svjetlima i reflektujućim trakama kako bi ostali vidljivi ostalima i izbjegli mogućnost nezgoda;

- Potrebno je provjeriti stanje i pritisak u guma;

- Izbjegavati vožnju u noćnim uvjetima, a ukoliko se ipak odlučite za takvu vožnju, potrebno je koristiti svjetla na električnim romobilima i obući reflektujući prsluk ili svijetlu odjeću;

- Poslije svake upotrebe potrebno je očistiti električni romobil od vode, prljavštine, soli, blata i slično;

- Ukoliko se kojim slučajem električni romobil previše pokvasi, odmah ga ugasite i skinite bateriju kako bi je osušili i skladištili.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti