Aktuelno

Euro NCAP šampioni za 2022.

11. januar/siječanj 2023. Euro NCAP (Evropski/Europski program za procjenu novih automobila) početkom godine tradicionalno objavljuje rezultate svojih testiranja uz proglašenje najsigurnijih modela automobila koji su testirani tokom 2022. godine. 

Prošla godina je za Euro NCAP bila rekordna po broju obavljenih testiranja, a novi modeli automobila su se testirali po kriterijima zaštite koju pružaju odraslim putnicima, djeci, kategorijama ranjivih cestovnih korisnika te primjeni pomoćnih sigurnosnih tehnologija. 2022. je bila karakteristična i po tome što su se među pobjednicima prvi puta našla dva Teslina modela, te dva nova modela kineskih automobila za evropsko tržište. Euro NCAP rezultati su još jednom potvrdili značaj Euro NCAP ocjene od 5 zvjezdica za svaki novi model automobila, kako za evropsko, tako i za svjetsko tržište.

Slijedi lista Euro NCAP šampiona za 2022. godinu u slijedećim kategorijama:

Luksuzne limuzine: Tesla Model S
Velika terenska vozila: WEY Coffee 01
Mala terenska vozila: Tesla Model Y
Mala porodična vozila: ORA Funky Cat
Velika porodična vozila: Hyundai IONIQ 6
Električna vozila: Tesla Model S


2022. bila je značajna po broju novih kineskih brendova koji su stigli u Europu i postigli sjajne rezultate. Nakon neuspješnih pokušaja proboja na evropsko tržište u prošlosti, nekoliko proizvođača iz ovog dijela svijeta pokazuje da se kineski brendovi sada mogu ravnopravno natjecati u testovima sigurnosti i sa dobro etabliranim evropskim brendovima.

Tesla je nesumnjivo izvršio veliki uticaj na evropsko tržište automobila zahvaljujući svom dizajnu i sistemu vrijednosti kojeg predstavlja, a protekle godine su odlučili učvrstiti svoj brend i u sigurnosnim performansama. Tako su, u Euro NCAP testiranjima, Tesla Model S i Tesla Model Y postigli veoma visoke rezultate u zaštiti odraslih putnika i oba ova vozila su ostvarila najveći rezultat od čak 98% u primjeni pomoćnih sistema zaštite u poređenju sa svim testiranim vozilima.

Povodom objavljivanja rezultata EuroNCAP-ovih testiranja, Michiel van Ratingen, glavni tajnik Euro NCAP-a, je izjavio:

“2022. bila je jedna od godina u kojoj je Euro NCAP-a imao najviše posla. Na tržištu se pojavilo mnogo novih proizvođača automobila i novih tehnologija. Jasno je da proizvođači automobila dobru ocjenu na Euro NCAP-u smatraju ključnom za svoj uspjeh u Evropi. A to može značiti jedino bolju sigurnosnu opremu i sigurnije automobile za sve evropske korisnike.”

Ovo je kratki video pregleda rezultata Euro NCAP testiranja za 2022. godinu 

Kompletne rezultate Euro NCAP testiranja za prošlu godnu možete pregledati ovdje 

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti