Aktuelno

KAMPANJA FIA REGIJE I PODIŽE SVIJEST O NOVIM TEHNOLOGIJAMA ZAŠTITE U VOZILU

19. oktobra/listopada 2020.g., FIA Regija I u saradnji sa klubovima-članicama ove regije, među kojima je i BIHAMK,  pokrenula je novu kampanju cestovne sigurnosti posvećenu naprednim sistemima/sustavima za pomoć vozaču - ADAS (eng. Advanced Driver Assistance Systems). Kampanja je usmjerena na  podizanje svijesti među vozačima u Evropi o postojanju  inteligentnih sigurnosnih sistema/sustava vozila, koji će postati obavezni dio novih modela automobila od maja/svibnja 2022. godine, dok će njihova ugradnja biti obavezna za sve postojeće modele od svibnja/maja 2024. godine.  

                  

   

Ukoliko želimo ostvariti konkretna poboljšanja na polju cestovne sigurnosti, vozači moraju razumjeti način funkcioniranja i ograničenja sistema/sustava za pomoć vozaču. Laurianne Krid, generalna direktorica FIA Regije I, je izjavila: „ADAS može dati svoj doprinos da naše ceste postanu sigurnije, međutim, moramo ubrzati usklađivanje spomenutih sistema/sustava, te educirati vozače kako da ih pravilno koriste. Pomoćnik za zadržavanje traka, adaptivni tempomat i autonomno kočenje u nuždi dobri su prijatelji, ali vozači ih najprije trebaju upoznati ”.

Rezultati studije koju je podržala FIA Regija I, a koja će uskoro biti i objavljena, otkrila je da velika većina vozača još uvijek ne zna kako se koristi ADAS uprkos činjenici da su ti sustavi/sistemi već prisutni u vozilima, a uskoro bi njihova upotreba trebala biti i obavezna.

Ova kampanja prevedena je na preko 18 jezika, a bit će realizirana na području Europe/Europe, Bliskog Istoka i Afrike.

O načinu funkcioniranja sistema/sustava za pomoć vozaču saznajte više na web stranici: adasonboard.eu

 

  

 

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti