Aktuelno

BIRAMO NAJBOLJEG MLADOG VOZAČA U BOSNI I HERCEGOVINI ZA 2023.GODINU

Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) po drugi put organizuje državno takmičenje „Najbolji mladi vozač“ u Bosni i Hercegovini. Takmičenje za najboljeg mladog vozača, pored ukazivanja na značaj sigurnog ophođenja u saobraćaju, ima za cilj i testiranje njihovih vještina u oblastima saobraćajnih pravila, prve pomoći, bezbjednosti na cestama i tehničkih aspekata vozila.

Da li ste baš Vi „Najbolji mladi vozač“ u Bosni i Hercegovini? Ukoliko mislite da jeste i želite sudjelovati, prvi korak je učešće u prvom krugu kvalifikacionog teoretskog takmičenja kojem možete pristupiti OVDJE u periodu od 01 - 15. juna/lipnja 2023. godine.

U drugi krug kvalifikacionog takmičenja će se plasirati 100 najboljih kandidata iz prvog kruga, koji su imali najveći broj tačnih odgovora i najkraće provedeno vrijeme za rješavanje testa. Svi kandidati koji se plasiraju u 100 najboljih iz prvog kruga kvalifikacionog takmičenja će dobiti obavijest o vremenu održavanja drugog kruga kvalifikacionog online takmičenja. Dvadeset (20) najboljih kandidata iz drugog dijela kvalifikacionog takmičenja će se plasirati na finalno praktično takmičenje.

Na takmičenje se mogu prijaviti sve osobe starosti od 18 do 26 godina (rođeni u periodu od 1997. do 2005. godine), koji imaju položen vozački ispit B kategorije. Pored navedenog, uslov za učestvovanje je i da kandidat na dan finalnog takmičenja nema kaznenih bodova.

Državno tekmičenje „Najboljeg mladi vozač“ u Bosni i Hercegovini se sastoji iz tri dijela, i to:
1. Kvalifikaciono takmičenje - prvi krug (teoretski online test)
2. Kvalifikaciono takmičenje - drugi krug (teoretski online test kojem pristupa 100 najboljih kandidata iz prvog kruga)
3. Finalno takmičenje (praktični test kojem pristupa 20 najboljih kandidata iz drugog kruga kvalifikacionog takmičenja)

Dva najbolja takmičara sa državnog prvenstva će se plasirati na Internacionalno takmičenje za najboljeg mladog vozača, pod pokroviteljstvom FIA-e, koje će se održati od 06 - 08. oktobra/listopada 2023. godine u Beču (Austrija).

Kvalifikaciono takmičenje

Nakon popunjene prijave, svi kandidati će pristupiti prvom krugu Kvalifikacionog takmičenja. Teoretski online test će obuhvatati pitanja iz oblasti poznavanja saobraćajnih pravila, prve pomoći, poznavanja rada BIHAMK-a i FIA, te općeg znanja o automobilima i svim pitanjima vezanim za njih.

Test će sadržavati 20 pitanja, a vrijeme rješavanja testa je ograničeno na 10 minuta. Svaki takmičar će imati pravo pristupa testu samo jedan put. Prilikom bodovanja u obzir će se uzimati broj tačnih odgovora i vrijeme provedeno za rješavanje testa.

Kvalifikaciono takmičenje se održava u periodu od 01 - 15. juna/lipnja 2023. godine, nakon čega će se formirati rang lista 100 najboljih takmičara, koji će se plasirati na drugi dio kvalifikacionog takmičenja koji će se također održati online i obuhvatati pitanja iz oblasti poznavanja saobraćajnih pravila, prve pomoći i poznavanja rada BIHAMK-a. Dvadeset (20) kandidata koji su imali najveći broj tačnih odgovora i najkraće provedeno vrijeme za rješavanje testa će se plasirati na finalno takmičenje.

Finalno takmičenje

Finalno, praktično takmičenje će se održati 08. septembra/rujna 2023. godine, u Sarajevu (poligon Zetra). Praktični dio će se sastojati od više disciplina koje će svaki od takmičara odraditi tokom takmičenja. Tom prilikom će se ocjenjivati vozačke sposobnosti takmičara pri upravljanju motornim vozilom, mogućnost savladavanja prepreka na poligonu, pravilna vožnja u saobraćaju, prva pomoć, kao i snalaženje u drugim specifičnim situacijama u saobraćaju.
Plasman takmičara će se odrediti na osnovu postignutih rezultata u svim disciplinama. Krajnji rezultat svakog takmičara će se dobiti sabiranjem vremena svih disciplina, a rezultat će biti bolji što je ukupno vrijeme takmičara manje. Za greške koje takmičari naprave, tokom bilo koje od disciplina, dobijat će penale koji će se pretvarati u sekunde i dodavati na krajnje vrijeme svake od disciplina u kojoj su greške napravljene.

Nagrade na državnom finalnom takmičenju:

1. mjesto – 2.000 KM
2. mjesto – 1.500 KM
3. mjesto – 1.000 KM

Za sve takmičare koji se plasiraju na državno finalno takmičenje BIHAMK će obezbijediti prigodne poklone, Classic članski paket BIHAMKa za pomoć na cesti, te platiti putne troškove i hranu i piće na dan takmičenja.

Prijavite se i sretno svima!!!

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti