Aktuelno

34. FIA Evropsko saobraćajno/prometno-obrazovno takmičenje/natjecanje učenika osnovnih škola  održano je u periodu od 12. do 15.  Septembra/Rujna 2019. godine u Ženevi (Švicarska) u organizaciji Turing kluba Švicarske (TCS).

Ovo takmičenje/natjecanje, edukacija i provjera znanja djece u upravljanju biciklom u saobraćaju/prometu podiže nivo znanja i svijesti o značaju pažnje i poštivanja saobraćajnih/prometnih pravila i doprinosi smanjenju broja smrtno stradalih u saobraćaju/prometu. 

Na ovogodišnjem takmičenju/natjecanju održanom u Ženevi, 13. Septembra/Rujna 2019. godine, nastupili su predstavnici iz 22 evropske zemlje: Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Mađarska, Finska, Francuska, Češka Republika, Srbija, Rusija, Rumunija, Litvanija, Norveška, Crna Gora, Njemačka, Slovačka, Švicarska, Poljska, Monako, Latvija i Slovenija.

Svečanom otvorenju takmičenja/natjecanja prisustvovali su zvaničnici FIA (Međunarodne Automobilističke Asocijacije) predsjednik FIA Regije I Thomas Møller Thomsen, predsjednik Turing kluba Švicarske (TCS) Peter Goetschi i predstavnik grada domaćina. 

Takmičenje je održano po tzv. ”rotacijskom” sistemu. Svi takmičari su nastupili na devet takmičarskih stanica (disciplina), od ukupno četrdesetak disciplina koje su do sada definisane.

Ekipa Češke republike (predstavnici auto kluba UAMK) osvojila je prvo mjesto, drugoplasirani su bili reprezentativci Slovačke (predstavnici auto kluba ASA), dok je treće mjesto zauzela ekipa Srbije (predstavnici kluba AMSS).

Ekipa BIHAMK-a koja je predstavljala Bosnu i Hercegovinu, a koju su činili Amina Djedović (Srebrenik), Marijana Malinović (Brčko), Nikola Ilić (Brčko) i Amar Salkičić (Tuzla), osvojila je zadovoljavajući rezultat koji je u okviru rezultata koje smo postizali posljednjih godina.

Treba naglasiti da se radi o jednoj specifičnoj smotri na evropskom nivou u kojoj rezultat nije u prvom planu, već prilika da se na jednom mjestu okupe djeca iz različitih kultura, te da kroz takmičenje pokažu i poboljšaju svoju vještinu snalaženja u svim saobraćajnim/prometnim situacijama.


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Nedjelja
  • Ponedjeljak
  • Utorak