Aktuelno

BIHAMK PODRŽAVA SVJETSKI DAN ZAŠTITE OKOLIŠA

Svjetski dan zaštite okoliša  je globalni pokret Ujedinjenih naroda (UN-a), putem kojeg  se pokušava podići globalna svijest važnosti zaštite okoliša, te se istovremeno podstiče na djelovanje na polju zaštite okoliša u svijetu. Svjetski dan zaštite okoliša se od 1974. godine obilježava svakog 5. juna/lipnja. 

Svjetski dan zaštite okoliša je događaj kojim se promoviraju i aktueliziraju ekološka pitanja i problemi od planetarnog značaja. Problemi sa kojima se suočavamo su između ostalog: zagađenje mora, prenaseljenost, globalno zagrijavanje, održiva potrošnja, razvoj i čist vazduh.

Svake godine, Svjetski dan zaštite okoliša posvećen je temi koja te godine zahtjeva posebnu brigu i urgentno djelovanje.Tema za 2019. godinu je “Zagađenje zraka”.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), devet od deset ljudi na zemlji udiše zagađeni zrak, a procjenjuje se da je 4,2 miliona prijevremenih smrti godišnje povezano sa zagađenjem zraka. U urbanim područjima, zagađenje zraka je danas najveći ekološki rizik za zdravlje.

Svjesni važnosti obilježavanja ovog dana, ali i bitnosti zaštite okoliše, BIHAMK svoju podršku iskazuje tako što svake godine ulaže u resurse za rješavanje pitanja zaštite okoliša. Između ostalog Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) je povodom ovog pitanja proveo niz kampanja i realizacije projekata u cilju podizanja svijesti i djelovanja na polju zaštite okoliša. Između ostalog provedena je kampanja #Make cars green, nabavljena su dva eko vučna vozila s tendencijom nastavka dalje nabavke, a u planu je i postavljanje punjača za električna vozila u Sarajevu i Zenici.

Svjetski dan zaštite okoliša je prije svega “dan ljudi” kada svi skupa moramo pokazati brigu o planeti Zemlji. Inicijative za promjene mogu biti na lokalnom, državnom ili globalnom nivou, a može ih podržati samo jedna osoba ili veća grupa.

BIHAMK, u saradnji Međunarodnom automobilističkom federacijom (FIA), poziva sve da se pridruže ovom pokretu i podijele svoja iskustva, rješenja i ideje povodom Svjetskog dana zaštite okoliša na društvenim medijima koristeći sljedeće oznake: #WorldEnvironmentDay #FIAActionForEnvironment #BeatAirPollution #BIHAMKActionForEnvironment.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti