Aktuelno

Prva sedmica mjeseca oktobra   (01.- 07. oktobar 2018.) posvećena je obilježavanju međunarodne Dječije nedjelje. Dječija nedjelja je prilika da se ukaže na obavezu poštivanja Konvencije UN-a o pravima djeteta, ali i prilika da se djeca kroz igru educiraju i animiraju.

Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK), kao jedna od vodećih organizacija u oblasti unapređenja sigurnosti cestovnog saobraćaja, ove godine će dati svoj doprinos obilježavanju ovog značajnog datuma putem kampanje „Sigurno vezani u vozilu“, koja je usmjerena na podizanje svijesti o sigurnosti djece u saobraćaju i pravilnoj upotrebi dječijih autosjedalica.

Saobraćajne nezgode na bosanskohercegovačkim cestama godišnje odnose više od 300 ljudskih života. Nažalost dio ovih statističkih brojki su i djeca. Tokom 2016. godine u našoj zemlji smrtno je stradalo 12 djece, dok ih je oko 200 pretrpilo teške tjelesne povrede. Prema istraživanjima o upotrebi sigurnosnih dječijih autosjedalica koje je proveo BIHAMK, utvrđeno je da je u uslovima gradske vožnje samo 27,7% djece bilo ispravno vezano u dječijem sjedištu tokom vožnje. Približno isti poražavajući procenat imamo kod upotrebe sigurnosnih autosjedalica u uslovima vangradske vožnje, gdje su brzine kretanja vozila veće i mogućnost preživljavanja u slučaju saobraćajne nezgode znatno manja. Procenat pravilne upotrebe autosjedalice tokom vangradske vožnje je samo 29,8%, što znači da petero od sedmero djece nije bilo vezano u autosjedalici tokom vožnje. Značajan broj dječijih života (oko 80% stradalih) mogao bi biti spašen, kada bi koristili jedini sistem zaštite djece u vozilu- sigurnosne autosjedalice.

Iz gore navedenih razloga u sklopu obilježavanja međunarodne Dječije sedmice, Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) će u vrtićima širom BiH podijeliti edukativno-informativni materijal; plakate, brošure i naljepnice, koji su informativnog karaktera i sadrže ključne informacije o značaju korištenja sigurnosnih autosjedalica. Podijela edukativno-informativnog materijala u vrtićima ima za cilj da podigne svijest o riziku nekorištenja sistema dječije zaštite u vozilu, te da potakne roditelje na unapređenje sigurnosti djece u saobraćaju.


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Petak
  • Subota
  • Nedjelja