Aktuelno

Bosanskohercegovački auto-moto klub-BIHAMK, kao jedna od vodećih organizacija na polju unapređenja cestovne sigurnosti, u saradnji sa JP Ceste FBiH, a pod pokroviteljstvom Međunarodne Automobilističke Federacije (FIA), realizuje saobraćajno-preventivnu kampanju #StreetsForLife „Veži pojas– budi sam svoj heroj!“. Cilj kampanje je povećanje stepena cestovne sigurnosti s fokusom na korištenje sigurnosnog pojasa kao najvažnijeg pasivnog sredstva sigurnosti u vozilima. Kampanja se provodi u okviru UN Dekade, akcije za cestovnu sigurnost.

Tokom protekle 2021. godine na bosanskohercegovačkim cestama dogodilo se ukupno 30.238 saobraćajnih nezgoda od kojih je 6.931 saobraćajnih nezgoda sa poginulim i povrijeđenim osobama, te 23.307 saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom. Iste godine u saobraćajnim nezodama život je izgubilo 255 osoba, dok je 9.799 osoba zadobilo teže ili lakše povrede. Ovi podaci nam govore da Bosna i Hercegovina spada među najugroženije zemlje kada je u pitanju sigurnost cestovnog saobraćaja. Uzimajući u obzir navedene podatke, BIHAMK i ove godine aktivno nastavlja rad na poboljšanju cjelokupne saobraćajne sigurnosti.

U okviru kampanje pozivamo donosioce odluka i organe vlasti da se obvežu djelovati u skladu sa ljudskim pravima na sigurnu mobilnost, te da zajedničkim zalaganjem do kraja 2030. godine broj poginulih i stradalih na cestama reduciramo za 50%. Pored toga zalažemo se i za jačanje zakona za sprječavanje prebrze vožnje i uvođenje maksimalne brzine od 30 km/h u područjima u kojima se ranjivi učesnici u saobraćaju i motorna vozila „miješaju“.

Kampanja će se realizovati na četiri lokacije u periodu od 10:00 do 14:00 sati, a učesnici kampanje imat će priliku da na našem simulatoru čeonog sudara kroz simulaciju saobraćajne nezgode uvide važnost korištenja pojasa, te da pomoću naočala koje simuliraju dejstvo alkohola i narkotika uvide kako njihovo dejstvo utiče na koordinaciju pokreta i orijentaciju u prostoru. Svim učesnicima kampanje bit će podijeljen informativno-edukativni materijal, kao i prigodni pokloni.

Pridružite nam se u realizaciji kampanje na sljedećim lokacijama:

Datum

Grad/Lokacija

17.05.2022

Konjic- ispred BINGO tržnog centra, Trg Alije Izetbegovića

18.05.2022

Goražde- ispred BINGO tržnog centra, Rabite b.b.

19.05.2022

Bugojno- ispred BINGO tržnog centra, Ciglane I b.b.

20.05.2022

Visoko- ispred hotela "Visoko", Musala 2

Djelujmo zajedno kako bismo skupa stvorili sigurne ceste za sve učenike saobraćaja. Budite i Vi sam svoj heroj!

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole.

Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cijelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto moto klubova.

Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome odmah obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, trenutno uklonili s web stranice.

U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Ponedjeljak
  • Utorak
  • Srijeda
loading ...
Zatvori X
}