Aktuelno

Izbor je tvoj. Ukoliko vožnju ne možete obaviti bezbjedno, razmislite o alternativnim načinima prijevoza.   

Stanje sigurnosti saobraćaja na bosanskohercegovačkim cestama spada među najugroženije u Europi. Svjedoci smo svakodnevnih saobraćajnih nezgoda koje za posljedicu imaju smrtnost ili teže povrijeđivanje učesnika u saobraćaju. Statistike pokazuju da ljudski faktor ima direktan uticaj na 90% saobraćajnih nezgoda. Iz tog razloga, Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) pokreće kampanju pod nazivom „Ko te vozi kući?“ koja ima za cilj podizanje nivoa svijesti svih učesnika u saobraćaju o značaju cestovne sigurnosti, sa naglaskom na glavne faktore rizika koji mogu dovesti do saobraćajnih nezgoda sa teškim i smrtnim posljedicama.

Ovom kampanjom želimo skrenuti pažnju na teme važne za cestovnu sigurnost kao što su vožnja u alkoholiziranom stanju, nakon uzimanja opojnih supstanci, korištenje mobitela tokom vožnje, brzini vožnje ili vožnje ukoliko se osjećate umorno.
1 od 5 saobraćajnih nezgoda je uzrokovana vožnjom u alkoholiziranom stanju, dok je 1 od 3 smrtna slučaja na cestama povezana sa brzinom vožnje. Pored toga ometana vožnja može dovesti do smrtonosnih nezgoda, od kojih bi se većina mogla izbjeći.

BIHAMK apeluje na sve vozače na poštivanje saobraćajna pravila, da prilagode vožnju uslovima na cesti, ne voze u alkoholiziranom stanju, ne koriste mobilne uređaje tokom vožnje, niti da voze umorni zbog vlastite sigurnosti, ali i sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju. „Ko te vozi kući ?“. Izbor je tvoj. Ukoliko vožnju ne možete obaviti bezbjedno, razmislite o alternativnim načinima prijevoza.

Kampanju ''Ko te vozi kući?'' podržali su JP Ceste Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Hitna pomoć Kantona Sarajevo, KJKP POKOP d.o.o. Sarajevo, Udruženje taxi vozača Sarajevo Taxi, CENTROTRANS d.d. Sarajevo i Auto Otpad ''Rajlovac''.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole.

Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cijelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto moto klubova.

Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome odmah obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, trenutno uklonili s web stranice.

U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Četvrtak
  • Petak
  • Subota
loading ...