Aktuelno

U periodu od 17. do 20. maja 2022. godine Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) u saradnji sa JP Ceste Federacije BiH, a pod pokroviteljstvom Međunarodne Automobilističke Federacije (FIA), realizovao je saobraćajno-preventivnu kampanju #StreetsForLife „Veži pojas– budi sam svoj heroj!“. Tom prilikom građanke i građani Konjica, Goražda, Bugojna i Visokog su imali priliku da na našem simulatoru čeonog sudara kroz simulaciju saobraćajne nezgode uvide važnost korištenja pojasa, te da pomoću naočala koje simuliraju dejstvo alkohola i narkotika uvide kako njihovo dejstvo utiče na koordinaciju pokreta i orijentaciju u prostoru.

Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK), kao jedna od vodećih organizacija na polju unapređenja cestovne sigurnosti, realizovao je ovu kampanju s ciljem povećanja stepena cestovne sigurnosti s fokusom na korištenje sigurnosnog pojasa kao najvažnijeg pasivnog sredstva sigurnosti u vozilima.

Tokom protekle 2021. godine na bosanskohercegovačkim cestama dogodilo se ukupno 30.238 saobraćajnih nezgoda od kojih je 6.931 saobraćajnih nezgoda sa poginulim i povrijeđenim osobama, te 23.307 saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom. Iste godine u saobraćajnim nezodama život je izgubilo 255 osoba, dok je 9.799 osoba zadobilo teže ili lakše povrede. Ovi podaci govore da Bosna i Hercegovina spada među najugroženije zemlje kada je u pitanju sigurnost cestovnog saobraćaja. Uzimajući u obzir gore navedene podatke BIHAMK i ove godine aktivno nastavlja sa radom na poboljšanju cjelokupne saobraćajne sigurnosti.

U okviru kampanje pozvali smo donosioce odluka i organe vlasti da se obavežu djelovati u skladu sa ljudskim pravima na sigurnu mobilnost, te da zajedničkim zalaganjem do kraja 2030. godine broj poginulih i stradalih na cestama reduciramo za 50%. Pored toga predložili smo i jačanje zakona za sprječavanje prebrze vožnje i uvođenje maksimalne brzine od 30 km/h u područjima u kojima se ranjivi učesnici u saobraćaju i motorna vozila „miješaju“.

Svim učesnicima kampane podijeljen je informativno-edukativni materijal, kao i prigodni pokloni.

VEŽI POJAS – BUDI SAM SVOJ HEROJ !

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole.

Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cijelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto moto klubova.

Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome odmah obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, trenutno uklonili s web stranice.

U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Četvrtak
  • Petak
  • Subota
loading ...