Aktuelno

ODRŽANI PROLJETNI SASTANCI FIA REGIJE I 2022.

Autoklub Italije (ACI) je  09. do 11. maja/svibnja 2022. g. u Rimu bio domaćin ovogodišnjih FIA Proljetnih sastanka FIA Regije I. Ovaj najznačajniji godišnji skup auto i touring klubova sa područja Evrope, Afrike i Bliskog Istoka predstavljao je prvo veliko okupljanje predstavnika FIA klubova uživo nakon dvogodišnje pauze izazvane pandemijom COVID-19. Tako je i svojim aktivnim učešćem delegacija BIHAMK-a predvođena g. Elmedinom Bajramovićem, predsjednikom i g. Rasimom Kadićem, generalnim sekretarom, zajedno sa preko 200 delegata iz klubova ove FIA Regije, dobila priliku steći uvid u izuzetno izuzetno bogate radne sadržaje skupa među kojima se po svojoj aktuelnosti i značaju posebno izdvajaju:

Tematska sesija i panel diskusija tokom koje su predstavnici velikih evropskih klubova: ANWB-a (Nizozemska), ADAC-a (Njemačka) i ACI-ja (Italija) predstavili inovativne projekte koji će im pomoći u ostvarenju dugoročnih strateških ciljeva vezano za pametno korištenje energije (ANWB), praktičnu primjenu procesa digitalizacije za diversifikaciju članskih usluga (ADAC), te uvođenje naprednih artificijelnih sistema pomoći za optimizaciju vožnje (ACI).


Centralni sadržaji konferencije - Plenarna Skupština FIA Regije I i SNAKE skupština su održani po unaprijed utvrđenom dnevnom redu, a učesnici oba skupa pružili su svoju jednoglasnu podršku svim mjerama koje su članovima Skupština predložene u cilju olakšanja situacije klubovima u Ukrajini i Moldaviji u kontekstu aktuelne ratne krize. Tokom panel diskusija, delegati Skupštine FIA Regije I upoznati su sa vrstama aktivnosti koje klubovi mogu poduzeti na polju promocije i pružanja usluga za električna vozila, dok su delegati SNAKE Skupštine razmatrali moguće opcije proširenja obima usluga u okviru SNAKE sistema.


Najvažnija tema koja se razmatrala tokom godišnjeg sastanka Eurosavjeta (evropski/europski klubovi FIA Regije I) tiče se izvještaja o aktivnostima Ureda FIA Regije I na izmjeni Akta o upravljanju podacima Evropske/Europske komisije na način da se korisnicima omogući tehnološki neutralan pristup podacima koji se odnose na vozila, a sve u cilju zaštite interesa vozača i autoklubova koji obavljaju usluge pomoći na cesti. Prezentacijom iz ANWB-a (Nizozemska) prisutni delegati upoznati su sa projektom Evropski/Europski observatorij za alternativna goriva i njegovom ulogom u zelenoj tranziciji transportnog sektora.

Sa ponosom ističemo da je BIHAMK pomogao u realizaciji veoma zanimljivog interaktivnog dijela radnog programa Proljetnih sastanaka pod nazivom „Konsultacije sa ekspertima iz klubova“ (eng. „Match-Making Networking Session“), s obzirom da je Zlatan Velić, rukovodilac Sektora za članstvo, informisanje, marketing i rad sa poslovnicama, na poziv Predsjednika FIA Regije I, zajedno sa još četrnaest vrhunskih klupskih eksperata, obavio seriju konsultacija sa kolegama koji su bili zainteresirani da sa njima podijeli svoje dugogodišnje iskustvo u oblastima digitalizacije članskih usluga i komunikacije sa članovima te razvoja i optimizacije inovativnih poslovnih modela.


U skladu sa praksom iz prethodnog perioda, tokom FIA Proljetnih sastanaka su proglašene i dodijeljene Inovacijske nagrade FIA Regije I koje su ove godine pripale ANWB-u (Nizozemska), ADAC-u (Njemačka) i ACI-ju (Italija). Online glasanjem je odlučeno da se Nagrada za najbolju marketinšku kampanju u protekloj godini dodijeljuje austrijskom ÖAMTC-u.


FIA Predsjednik Mohammed Ben Sulayem se u svom završnom obraćanju zahvalio svim učesnicima skupa istakavši da je, na osnovu svega što se moglo čuti i vidjeti na Proljetnim sastancima 2022., jasno da su klubovi FIA Regije I potpuno spremni i kapacitirani da na adekvatan način prevaziđu sve buduće izazove. Također, najviši predstavnici BIHAMK-a su iskoristili svoje učešće na ovom međunarodnom događaju da dogovore konkretne moduse dodatnog unaprijeđenja saradnje sa Briselskim Uredom FIA Regije I te nizom sestrinskih FIA klubova.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti