Aktuelno

UČEŠĆE EKIPE BIHAMK-a NA 34. FIA ESOT-u

34. FIA Evropsko saobraćajno/prometno-obrazovno takmičenje/natjecanje učenika osnovnih škola  održano je u periodu od 12. do 15.  Septembra/Rujna 2019. godine u Ženevi (Švicarska) u organizaciji Turing kluba Švicarske (TCS).

Ovo takmičenje/natjecanje, edukacija i provjera znanja djece u upravljanju biciklom u saobraćaju/prometu podiže nivo znanja i svijesti o značaju pažnje i poštivanja saobraćajnih/prometnih pravila i doprinosi smanjenju broja smrtno stradalih u saobraćaju/prometu. 

Na ovogodišnjem takmičenju/natjecanju održanom u Ženevi, 13. Septembra/Rujna 2019. godine, nastupili su predstavnici iz 22 evropske zemlje: Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Mađarska, Finska, Francuska, Češka Republika, Srbija, Rusija, Rumunija, Litvanija, Norveška, Crna Gora, Njemačka, Slovačka, Švicarska, Poljska, Monako, Latvija i Slovenija.

Svečanom otvorenju takmičenja/natjecanja prisustvovali su zvaničnici FIA (Međunarodne Automobilističke Asocijacije) predsjednik FIA Regije I Thomas Møller Thomsen, predsjednik Turing kluba Švicarske (TCS) Peter Goetschi i predstavnik grada domaćina. 

Takmičenje je održano po tzv. ”rotacijskom” sistemu. Svi takmičari su nastupili na devet takmičarskih stanica (disciplina), od ukupno četrdesetak disciplina koje su do sada definisane.

Ekipa Češke republike (predstavnici auto kluba UAMK) osvojila je prvo mjesto, drugoplasirani su bili reprezentativci Slovačke (predstavnici auto kluba ASA), dok je treće mjesto zauzela ekipa Srbije (predstavnici kluba AMSS).

Ekipa BIHAMK-a koja je predstavljala Bosnu i Hercegovinu, a koju su činili Amina Djedović (Srebrenik), Marijana Malinović (Brčko), Nikola Ilić (Brčko) i Amar Salkičić (Tuzla), osvojila je zadovoljavajući rezultat koji je u okviru rezultata koje smo postizali posljednjih godina.

Treba naglasiti da se radi o jednoj specifičnoj smotri na evropskom nivou u kojoj rezultat nije u prvom planu, već prilika da se na jednom mjestu okupe djeca iz različitih kultura, te da kroz takmičenje pokažu i poboljšaju svoju vještinu snalaženja u svim saobraćajnim/prometnim situacijama.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti