Savjeti

ELEKTRIČNI ROMOBILI – SAVJETI ZA SIGURNU VOŽNJU

S obzirom da je stiglo proljeće, a samim tim i ljepše vrijeme, na ulicama i trotoarima, posebno u Sarajevu, možemo vidjeti veliki broj električnih romobila koje voze i djeca i odrasli.  U posljednje vrijeme pojavljuju se i firme koje se bave i iznajmljivanjem električnih romobila i možemo ih vidjeti po cijelom gradu ostavljene po ulicama, parkovima, trotoarima.   Kada se kreću među pješacima prebrzi su i ugrožavaju ih,  a kada su na kolovozu predstavljaju problem za ostale učesnike u saobraćaju, jer su prespori i teško uočljivi. Osim toga dodatni problem jeste što su nečujni. Iako romobili mogu razviti velike brzine, vozači tokom vožnje gotovo da i ne koriste nikakvu zaštitnu opremu, niti poštuju saobraćajna pravila i propise. 

U našoj zemlji još uvijek ne postoji zakonska regulativa koja bi kategorisala električne romobile kao prevozna sredstva i definisala jasna pravila i propise za vožnju ovim vozilima, već se korisnici ovih vozila još uvijek tretiraju kao pješaci.

Stoga preporuka korisnicima električnih romobila je da ne voze kolovozom, već da koriste biciklističke staze kad god je to moguće, s tim da zbog lične sigurnosti brzinu vožnje treba ograničiti na 25 km/h. Takođe, preporuka je da se zbog sigurnosti pješaka izbjegava vožnja po trotoarima, a ukoliko to nije moguće, ne bi trebalo razvijati brzinu veću od brzine hoda pješaka - preporučljivo je kretanje do 6 km/h.
Ukoliko već vozite električni romobil ili to planirate uskoro vi ili neko iz vaše porodice, naročito oni mlađi članovi, prije svega na umu treba imati činjenicu da sam ELEKTRIČNI ROMOBIL NIJE OPASAN, već način na koji vozite, dakle OPASNA JE NEOPREZNA I NEPOROMIŠLJENA VOŽNJA!
Zato, pridržavajte se preporuka i savjeta koje vam u nastavku donosi BIHAMK kako biste smanjili rizik i za sebe i okolinu i kako biste uživali u vožnji i na vrijeme stigli na željenu destinaciju.

ELEKTRIČNI ROMOBILI - SAVJETI ZA SIGURNU VOŽNJU

PRVO I OSNOVNO PRAVILO JESTE: NAUČITE DA VOZITE ELEKTRIČNI ROMOBIL!

Najveći broj nezgoda i povreda dešava se onima koji su tek počeli voziti romobil. Zato je naša preporuka da prije nego se uključite u saobraćaj savladate vještinu vožnje romobila na nekom mirnom mjestu, daleko od ostalih učesnika u saobraćaju!

PRIJE SAME VOŽNJE

• ROMOBIL MORA BITI ISPRAVAN I PRAVILNO PODEŠEN!
Prije vožnje prekontrolišite ispravnost romobila. Vodite računa da gume budu dovoljno napumpane, da su kočnice ispravne i da je upravljač romobila podešen na odgovarajuću visinu – to su jako bitni faktori za sigurnu i udobnu vožnju!

• NOSITE ODGOVARAJUĆU ODJEĆU I OBUĆU!
Izbjegavajte nositi odjeću čiji se krajevi ili vrpce mogu uplesti u točkove i izazvati blokadu točka i pad. Takođe, iz istog razloga izbjegavajte i obuću sa pertlama. Nosite zatvorenu obuću koja osim što štiti od povreda bolje prijanja za podlogu i sprečava klizanje i eventualni gubitak ravnoteže i pad s robomila

• KORISTITE ZAŠTITNU OPREMU!
S obzirom da se vožnjom električnog romobila može razviti brzina kao i pri vožnji bicikla, a da BICIKLISTIČKE KACIGE SMANJUJU RIZIK OD SMRTNIH ISHODA PRI PADU ZA 85%, preporuka je da se BICIKLISTIČKE KACIGE nose i pri vožnji romobila! Pored toga, preporučujemo i zaštitu za koljena i laktove, koja će ublažiti posljedice eventuanog pada.

U TOKU VOŽNJE

• POŠTUJTE SAOBRAĆAJNA PRAVILA I PROPISE! Vozite u skladu sa važećim pravilima i propisima (Informišite se o njihovoj promjeni na vrijeme!)
• VOZITE PAŽLJIVO, UVIJEK SA OBJE RUKE NA UPRAVLJAČU!
• VODITE RAČUNA O DRUGIM UČESNICIMA U SAOBRAĆAJU! Prije svega obratite pažnju na pješake, oni uvijek imaju prednost!
• BUDITE PAŽLJIVI U RASKRSNICAMA! S obzirom da su električni romobili nečujni, vozači ih često ne mogu pravovremeno uočiti prilikom promjene trake ili skretanja, što može biti kobno po vozača romobila.
• DRŽITE ODSTOJANJE I NEMOJTE VIJUGATI IZMEĐU DRUGIH UČESNIKA U SAOBRAĆAJU - vijuganjem možete lako izgubiti ravnotežu i pasti sa romobila
• VODITE RAČUNA O USLOVIMA NA CESTI! Mokra i vlažna podloga nije pogodna za vožnju romobila jer je povećana mogućnost proklizavanja i pada. Izbjegavajte vožnju u uslovima smanjene vidljivosti, a noću koristite svjetla, ali i odgovarajuću reflektirajuću opremu.
• VOZITE SAMI! Imajte u vidu da su električni romobili dizajnirani samo za jednu osobu! Više osoba tokom vožnje umanjuje stabilnost romobila i sigurnost njegovih korisnika.
• NEMOJTE KORISTITI MOBILNE TELEFONE I SLUŠALICE TOKOM VOŽNJE! Korištenje telefona i slušanje muzike odvraća vašu pažnju od saobraćaja, pa može dovesti i do saobraćajne nezgode.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti