Aktuelno

OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA OSOBA SA INVALIDITETOM

 BIHAMK se priključio projektu „VOZIM I AKO NE HODAM“

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, predstavnici BIHAMK-a podržali su Savez udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Unsko-sanskog kantona u realizaciji Projekta „Vozim i ako ne hodam 2018“, čija je svrha preventivna edukacija mladih iz oblasti sigurnosti u saobraćaju kroz podizanje svijesti o rizicima i posljedicama koje donosi neodgovorno ponašanje u saobraćaju, kao što je prekoračenje brzine, upotreba alkohola i opojnih droga, nevezanje sigurnosnog pojasa i korištenje mobitela tokom vožnje.

U okviru ovog projekta održana je 22. Novembra ove godine Interkativna radionica u JU Srednja škola za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu, gdje su članovi Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Unsko-sanskog kantona učenicima ispričali svoje životne priče – kako su neodgovornim ponašanjem u saobraćaju završili u invalidskim kolicima. BIHAMK je podržao radionicu tako što je ustupio korištenje Simulatora sudara, te se učenicima na taj način ukazalo na značaj korištenja sistema vezivanja sigurnosnog pojasa.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obilježava se 3. decembra/prosinca. Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacija (SZO), oko 15% svjetske populacije živi sa nekim oblikom invaliditeta, odnosno 2,2% svjetske populacije ima značajne poteškoće u funkcioniranju. U BiH ne postoje službeni podaci o broju osoba s invaliditetom, kao ni u entitetima i Distriktu Brčko. Međutim, prema izjavama ispitanika/ca na popisu stanovništa iz 2013. godine, u Bosni i Hercegovini, od ukupno 3.531.159 stanovnika/ca, 294.058 (8,33%) ima neki stepennvaliditeta.

Osnovni cilj obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom je poboljšanje kvalitete života kroz poticanje međusobne saradnje i stvaranja partnerstva među postojećim udruženjima osoba s invaliditetom te ublažavanje posljedica socijalne isključenosti i senzibiliziranje javnosti na prisutnost osoba s invaliditetom u zajednici i probleme sa kojima se svakodnevno susreću. Obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom ima za cilj da naglasi važnost potpunog i jednakog uživanja ljudskih prava i učešća u društvu osoba sa invaliditetom, uspostavljenog od strane Svjetskog programa akcije u vezi sa osobama sa invaliditetom, usvojenog od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1982. godine.

Almedina Čamdžić, članica Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zavidovići, govorila je o poteškoćama sa kojima se invalidi svakodnevno susreću u saobraćaju: „Obzirom da živim 26 km udaljeno od grada (mjesto Vozuća), a svakodnevno sam učesnik u saobraćaju, probleme mi stvaraju nepovoljni uslovi na cesti. Primjer tome su rupe na asfaltu, odroni, dok mi u noćnoj vožnji probleme stvara nepregledna cesta radi neiscrtane bijele linije. Često se desi da mi drugi učesnici u saobraćaju blokiraju parkirano auto, te nisam u mogućnosti da priđem vozilu radi neadekvatnog parking mjesta za OSI. Ono što bih ja za početak promijenila su upravo ta neadekvatna mjesta za parkiranje. Voljela bih da u svakom gradu i većem mjestu postoje adekvatna obilježena parking mjesta za OSI“.

Nastavak projekta planiran je za 29. Novembar, na Edukacijsko-Rehabilitacijskom fakultetu u Tuzli.

Više informacija o osobama s invaliditetom možete potražiti na sljedećim web stranicama:

UN – Međunarodni dan osoba s invaliditetom
SZO – Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Više informacija o Projektu „Vozim iako ne hodam“ možete naći na facebook stranici

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti