Aktuelno

Svjedoci smo  velikog broja saobraćajnih  nezgoda u kojima  veliki broj, posebno mladih,  ljudi izgubi život svojom ili tuđom nepažnjom. Saobraćajno-obrazovna  takmičenja  učenika osnovnih škola koja BIHAMK organizuje svake godine, a  u kojima  mladi, budući vozači i učesnici u saobraćaju stiču znanja o saobraćajnoj  kulturi, predstavljaju veoma značajan vid prevencije i ublažavanja posljedica saobraćajnih nezgoda.  

Ovaj program edukacije i provjere znanja djece u upravljanju biciklom u saobraćaju podiže nivo znanja i svijesti o značaju pažnje i poštivanja saobraćajnih pravila i doprinosi smanjenju broja smrtno stradalih u saobraćaju.

22. ciklus saobraćajno-obrazovnih takmičenja učenika osnovnih škola u BiH završen je nastupom reprezentacije BiH na 33. FIA Evropsko saobraćajno-obrazovnom takmičenju održanom u periodu od 06. do 09. septembra 2018. godine u Budimpešti (Mađarska) u organizaciji mađarskog auto-moto kluba (MAK).

Na ovogodišnjem takmičenju održanom u Budimpešti, 07. septembra 2018. godine, nastupili su predstavnici 23 kluba iz 22 europske zemlje:

Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Armenija, Bugarska, Hrvatska, Mađarska, Finska, Francuska, Češka Republika, Srbija, Rusija RAF, Rusija RAS, Rumunija, Litvanija, Norveška, Crna Gora, Njemačka, Slovačka, Švicarska, Poljska, Monako, Latvija i Slovenija.

Svečanom otvorenju takmičenja prisustvovali su zvaničnici FIA (Međunarodne Automobilističke Asocijacije) predsjednik FIA Regije I Thomas Møller Thomsen, kao i predsjednik Auto kluba Mađarske MAK i predstavnik grada domaćina.

Takmičenje je ponovo održano po tzv. ”rotacijskom” sistemu. Svi takmičari su nastupili na devet takmičarskih stanica (disciplina), od ukupno četrdesetak disciplina koje su do sada definisane.

Ekipa Rusije (predstavnici auto kluba RAF) osvojila je prvo mjesto, drugo mjesto su podjeli reprezentativci Latvije (predstavnici auto kluba LAS) i Rusije (predstavnici kluba RAS), dok je treće mjesto zauzela ekipa Srbije (predstavnici kluba AMSS).

Ekipa BIHAMK-a koja je predstavljala Bosnu i Hercegovinu, a koju su činili Taida Meštrovac (Bugojno), Azra Bećirović (Tuzla), Said Vikalo (Srebrenik) i Amin Imšić (Brčko), ostvarila je zadovoljavajući rezultat koji je u okviru rezultata koje smo postizali posljednjih godina. 


Treba naglasiti da se radi o jednoj specifičnoj smotri na evropskom nivou u kojoj rezultat nije u prvom planu, već prilika da se na jednom mjestu okupe djeca iz različitih kultura te da kroz takmičenje pokažu i poboljšaju svoju vještinu snalaženja u svim saobraćajnim situacijama.


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Subota
  • Nedjelja
  • Ponedjeljak
Zatvori X
}