Aktuelno

24. SAOBRAĆAJNO/PROMETNO-OBRAZOVNO TAKMIČENJE/NATJECANJE UČENIKA OSNOVNIH ŠKOLA U BiH U 2020.

Iako su predstavnici FIA Regije I odlučili da ovogodišnje Europsko takmičenje/natjecanje otkažu i prolongiraju za neki naredni period,  Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) kao organizator nacionalnog saobraćajno/prometnog-obrazovnog takmičenja/natjecanja ne želeći prekidati višedecenijsku tradiciju uspješno je okončao i ovogodišnji ciklus saobraćajno/prometno-obrazovnog takmičenja/natjecanja. 

U skladu sa Pravilnikom o organizaciji i realizaciji saobraćajno/prometno obrazovnih takmičenja/natjecanja učenika osnovnih škola u Bosni i Hercegovini za 2020. godinu , takmičenja/natjecanja su organizovana po izmjenjenom sistemu i vremenskom periodu. Obzirom na sve zabrane i ograničenja koja su aktuelna zbog pandemije korona virusa, te činjenice da se nastava u osnovnim školama odvija na online platformi, ovogodišnje takmičenje/natjecanje na svim nivoima provodilo se na istom principu – online. Ove godine na školskom kvalifikacionom takmičenju/natjecanju učestvovale su i osnovne škole sa područja gdje postoji tradicija provođenja takmičenja po starom sistemu (Sarajevsko, Tuzlansko i područje Brčko distrikta). Pored navedenih područja, u ovogodišnjem takmičenju/natjecanju učešće su uzele i škole sa područja Bosansko-podrinjskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog kantona, Srednjo-bosanskog kantona, Unsko-sanskog kantona i Zeničko-dobojskog kantona. Unatoč trenutnoj situaciji vezanoj za pandemiju korona virusa, na ovogodišnjem saobraćajno/prometno-obrazovnom takmičenju/natjecanju učestvovalo je više od 500 djece, od kojih se kroz školska takmičenja/natjecanja na Kvalifikaciono školsko takmičenje/natjecanje plasiralo 72 učenika i učenica iz 18 osnovnih škola.

Školsko kvalifikaciono saobraćajno/prometno-obrazovno takmičenje/natjecanje realizovano je u periodu od 28. septembra/rujna do 08. oktobra/listopada 2020. godine u okviru kojeg su takmičari/natjecatelji elektronskim putem popunjavali online testove na BIHAMK-ovoj softverskoj platformi „e-testovi“. Svi takmičari/natjecatelji koji su zadovoljili kriterije date Pravilnikom, direktno su se plasirali na Finalno takmičenje/natjecanje.

Finalno saobraćajno/prometno - obrazovno takmičenje/natjecanje učenika osnovnih škola u BiH održano je 23. oktobra/listopada 2020. godine na kojem je učestvovalo ukupno 17 takmičara/natjecatelja iz BiH. Kao i školsko kvalifikaciono i Finalno takmičenje/natjecanje realizovano je na istom principu – online u okviru kojeg su finalisti rješavali posebno pripremljen teoretski test. Na osnovu pojedinačnih rezultata sa finalnog takmičenja/natjecanja određena su prva tri mjesta u konkurenciji djevojčica i dječaka.

Tako je u konkurenciji djevojčica prvo mjesto osvojila Anida Hodžić iz OŠ „Džakule“ Gračanica, drugo mjesto je osvojila Ajna Pjanić iz OŠ „Liskovac“ Cazin, a treće mjesto Ajna Buljubašić iz OŠ „Džakule“ Gračanica.

U konkurenciji dječaka prvo mjesto je osvojio Anto Frančešević iz „XI osnovne škole“ Brčko – Gornji Zovik, drugo mjesto je osvojio Azmin Hasić iz OŠ „Džakule“ Gračanica, dok je treće mjesto pripalo Arminu Karaveliću iz OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“ Visoko.

Najbolje plasiranim pojedincima i ekipama organizator je obezbijedio vrijedne nagrade (rolere, lopte, kacige za bicikl, diplome), dok su svim takmičarima/natjecateljima. školama i nastavnicima podjeljene zahvalnice za učešće na ovoj tradicionalnoj manifestaciji.

Napomena o autorskim pravima

Svi su sadržaji na web stranici www.bihamk.ba vlasništvo BIHAMK-a ili su u domeni javnog vlasništva, osim ako je naveden njihov izvor, te njihovo korištenje u bilo kom smislu osim u okvirima pregleda sadržaja web stranice nije dozvoljeno bez pisane dozvole. Informacije iz zemlje, regije i svijeta te još neke kategorije se u cjelosti ili uz minimalne adaptacije preuzimaju od regionalnih i svjetskih auto-moto klubova. Svi su sadržaji objavljeni u dobroj vjeri i bez namjere da se prekrše bilo čija autorska prava. Ako naiđete na materijal za kojeg mislite da krši nečija autorska prava, molimo da nas o tome obavijestite na bihamk@bihamk.ba kako bismo materijal, ako je zahtjev opravdan, uklonili s web stranice. U članu 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine, izričito je navedeno: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.” Ako neki medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti web stranicu www.bihamk.ba i na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst. Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva web stranice BIHAMK-a, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Povezane vijesti