Aktuelno

Svjedoci smo  velikog broja saobraćajnih  nezgoda u kojima  veliki broj,  posebno mladih  ljudi izgubi život svojom ili tuđom nepažnjom. Saobraćajno-obrazovna  takmičenja  učenika osnovnih škola koja BIHAMK organizuje svake godine  u kojima  mladi, budući vozači i učesnici u saobraćaju stiču znanja o saobraćajnoj  kulturi predstavljaju  veoma značajan vid prevencije i ublažavanja posljedica saobraćajnih nezgoda.  

Ovaj program edukacije i provjere znanja djece u upravljanju biciklom u saobraćaju podiže nivo znanja i svijesti o značaju pažnje i poštivanja saobraćajnih pravila i doprinosi smanjenju broja smrtno stradalih u saobraćaju.

21. ciklus saobraćajno-obrazovnih takmičenja učenika osnovnih škola u BiH završen je nastupom reprezentacije BiH na 32. FIA Evropskom saobraćajno-obrazovnom takmičenju održanom od 14. do 17. septembra 2017. godine u Tirani (Albanija) u organizaciji Albanskog Auto-moto kluba (ACA).

Na ovogodišnjem evropskom takmičenju nastupili su predstavnici 22 kluba iz evropskih zemalja: Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Mađarska, Francuska, Češka Republika, Srbija, Rusija (2 kluba), Rumunija, Litvanija, Norveška, Crna Gora, Njemačka, Slovačka, Švicarska, Poljska, Monako, Latvija i Slovenija.

Svečanom otvorenju takmičenja, koje je bilo veoma dobro organizovno, prisustvovao je predsjednik FIA Regije 1, Thierry Willemarck, kao i predsjednik Automobilističkog kluba Albanije (ACA), Niko Leka. Tokom ceremonije otvaranja takmičenja video-linkom se javio i predsjednik FIA-e, Jean Todt, koji je poželio sreću takmičarima.

Takmičenje je održano po tzv. ”rotacijskom” sistemu. Svi takmičari su nastupili na devet takmičarskih stanica (disciplina), od ukupno četrdesetak do sada definisanih disciplina. Ekipa Latvije osvojila je prvo mjesto, drugoplasirani su bili reprezentativci Rusije, predstavnici auto kluba RAS, dok je treće mjesto zauzela također ekipa Rusije, predstavnici kluba RAS.

Ekipu BIHAMK-a su činili Amra Muratović (Srebrenik), Lamija Cero (Konjic), Eldin Sultić (Konjic) i Armin Bjelić (Lukavac) i dostojno su predstavljali Bosnu i Hercegovinu. Treba naglasiti da se radi o jednoj specifičnoj smotri na evropskom nivou u kojoj rezultat nije u prvom planu, već prilika da se na jednom mjestu okupe djeca iz različitih kultura te da kroz takmičenje pokažu i poboljšaju svoju vještinu snalaženja u današnjoj saobraćajnoj džungli.


Saobraćajno obrazovno takmičenje

E-testovi

Vrijeme

Sarajevo

  • Nedjelja
  • Ponedjeljak
  • Utorak