Članak top banner 970x90
Vijesti

Svjetla, kamera, kreći – Chrysler za Hollywood

Kao marka automobila, Chrysler je uglavnom (bio) poznat po HEMI motorima i vozilima poput Airflowa, serije 300 i Town & Country. Ali, 1951. Chrysler je po narudžbi napravio čudan kabrio-kamionet za Hollywood za koji vjerojatno niste ni znali da postoji.

Autor: BIHAMK

Chrysler Corporation počela je nuditi kamione čim je kupila kompaniju Dodge Brothers Company 1928. godine. Ali sama marka Chyrsler nikada nije izašla na tržište kamioneta. Međutim, Chrysler je ranih 1950-ih napravio par namjenskih modela. Oba su otpremljena u Hollywood u filmski studio za potrebe snimanja filmova.

Zamišljen u doba kada se većina filmova snimala korištenjem običnih automobila koji su bili isječeni i opremljeni ravnim platformama iza vozačevog dijela, ovaj Chrysler je imao potpuno prilagođenu opremu. Neke stilske karakteristike bile su očito slične modelima Newport i New Yorker, ali ovaj automobil s ulogom nosača kamere u pokretu više je ličio teretnom vozilu nego običnom Chrysleru s luksuznom specifikacijom.

Iz tvornice je izašao sa standardnim ravnim nosom i masivnom rešetkom hladnjaka, posebno razvijenim kako bi se automobil nosio s vrućinom i prašinom južne Kalifornije. Za razliku od većine vozila onog vremena, ovom modelu je skinut konvencionalni tvrdi krov iznad putničke kabine i stavljen je platneni, dok je iza dodana platforma s ogradom kako bi se olakšala komunikacija između vozača i snimateljske ekipe.

Također je imao nezavisni zadnji ovjes, što je u to vrijeme bilo rijetko, a bio je spreman primiti i veću platformu koja bi držale skele i naprijed i nazad. Bio je to poseban prizor vidjeti toliku količinu ljudi na jednom vozilu.

Nažalost, ova vrsta adaptiranih snimateljskih automobila po principu "ključ u ruke" nije baš zaživjela u holivudskim studijima. Ne samo da je bio skup za izradu, već i dijelovi nisu bili lako dostupni zbog jedinstvenog koncepta vozila. Hollywood je ipak na kraju prešao na obične kamionete, koji su bili samo blago modifikovani za potrebe snimateljskog vozila.

No dobra vijest je da su oba ova automobila koje je Chrysler napravio 1951. preživjela do danas. Jedan od njih je u vlasništvu Muzeja automobila Petersen i nedavno je predstavljen u YouTube seriji "Deep Dive".

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo