Članak top banner 970x90
Vijesti

Otvorena knjiga narudžbi za prvi električni Jeep

Stellantisov novi adut – Jeep Avenger dostupan je za narudžbe na većini EU tržišta, a osnovni model starta s cijenom od 39.000 eura.

Autor: BIHAMK

Na većini EU tržišta započela je prodaja prvog elektrificiranog Jeepa. Avenger dolazi sa zanimljivom osnovnom cijenom od 39.000 eura za osnovnu verziju nazvanu Avenger. Oprema za ulazni model još nije specificirana, ali se zna da sljedeći paket Longitude, koji se prodaje za 1000 eura više, dodatno na listi donosi: 16" točkove, full LED prednja svjetla, 10,25" infotainment i 7" digitalnu instrument ploču, automatski klima uređaj, stražnje parking senzore i tempomat sa sistemom za kontrolu držanje vozne trake.

Za terensku vožnju, Avenger ima solidnu udaljenost od tla od 20 cm, a nudit će dodatno i Hill Descent i Selec-Terrain kontrolu proklizavanja. U ponudi su još dodatna dva paketa Altitude (42.000 eura – 17'' alu felge, električna peta vrata, veća digitalna ploča 10,25'' itd.) i Summit (43.500 eura – 18'' alu točkovi, kamera za parkiranje sa funkcijom 360 stepeni, prednja armatura u boji karoserije itd).

Novi Avenger rezultat je saradnje brendova unutar koncerna Stellantis, a Fiat je ovaj brend donio u Stellantis kao iznimno skupocjeno i zanimljivo ruho. Proizvodna i razvojna snaga, te svakako veliki profit najveće svjetske grupacije leži u modularnnom sklapanju automobila na svega dvije platforme. Najmanji i prvi potpuno električni Jeep zasnovan je na STLA Small platformi, koja je izvedena iz električne eCMP platforme, koju već koriste Opel Mokka, DS 3 Crossback i Peugeot 2008.

Avenger pokreće apdejtovani elektromotor snage 115 kW (156 KS) i obrtnog momenta od 260 Nm. Baterija mu je kapaciteta 54 kWh i obećava domet do 550 kilometara u gradskim uslovima vožnje, gdje će se Avenger najčešće koristiti. Kombinovano, prema WLTP-u, Avenger može preći oko 400 kilometara s jednim punjenjem. S obzirom da je riječ o 400V tehnologiji punjenje je moguće na brzim punjačima do 100 kW, a baterija se od 20 do 80 posto može napuniti za 24 minute.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Kia slavi dvije decenije tvornice u Slovačkoj

Kia slavi dvije decenije tvornice u Slovačkoj

Prošlo je 20 godina od postavljanja kamena temeljca fabrike u Žilini. Sada Kia ponosno dijeli sjećanja na izuzetan put koji predstavlja uspješnu priču, ne samo o kompaniji, nego i cijeloj regiji.

Možda bi vas zanimalo