Članak top banner 970x90
Vijesti

Opel predstavio osvježenu Corsu

Šesta generacija Opel Corse prisutna je od 2019. kao prvi Opelov model nastao pod krovom Stellantisa. Četiri godine kasnije vrijeme je za osvježenje.

Autor: BIHAMK

Kao što se očekivalo Opel Vizor dizajnerski pravac nije zaobišao ni Corsino lice, te ovaj Opelov besteller nakon četiri godine na tržištu ulazi sa neophodnom svježinom. Na to sve, dodata je opciono Intelli-Lux LED matrix tehnologija koja sada umjesto 8 ima 14 elemenata. Zadnji branik je takođe modifikovan, a na peta vrata je dodat centralni natpis modela. Ostatak karoserije je većim dijelom ostao isti, uz dodatak nove Grafik Grey opcije boje u kombinaciji s crnim krovom, poklopcima retrovizora i amblema.

Corsa također stvara modernu i ugodnu atmosferu u unutrašnjosti. Tome doprinose uzorci tkanine na sjedištima, kao i novi dizajn ručice mjenjača i upravljača. No vrhunac redizajna je vizuelni i tehnički – opcionalni je potpuno digitalni kokpit s novim sistemom za informisanje i zabavu. Integrisana platforma Snapdragon kompanije Qualcomm Technologies ima poboljšanu grafiku, multimedijske mogućnosti, računarski vid i umjetnu inteligenciju (AI). Sve to je instalirano kako bi osigurao intuitivniji i prilagodljiviji sistem kokpita koji je svjestan konteksta i koji se može razvijati prema željama putnika.

Osim toga, prikazi navigacionog i multimedijskog sistema na ekranu u boji veličine 10 inča i prikaz za informisanje vozača još su jasniji, tako da se sve važne informacije mogu vidjeti u djeliću sekunde. A novi model ima još jednu prednost. Po prvi put, pametni telefoni kompatibilni sa sistemom Apple CarPlay i Android Auto moći će se povezati s Corsinim multimedijskim sistemom vozila te puniti – i to bežično.

Po pitanju pogona, trocilindarski turbobenzinci 1.2 sa 100 i 130 KS dobivaju dopunu s blago-hibridnom tehnologijom s 48-voltnim naponom za čiji prenos stiže novi automatski mjenjač s dvostrukim kvačilom, dok električna verzija pored standardne izvedbe sa 136 KS i 50 kW baterijom dobiva update-ovanu verziju u skladu sa osvježenjem u cijeloj Stellantis grupaciji. Naime, Corsa Electric bit će dostupna i sa snažnijim motorom od 156 KS i kapacitetnijom baterijom od 54 kW koja osigurava autonomiju do 402 kilometra prema WLTP ciklusu, a koja se na brzom punjaču može napuniti do 80 posto za samo 30 minuta.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Kia slavi dvije decenije tvornice u Slovačkoj

Kia slavi dvije decenije tvornice u Slovačkoj

Prošlo je 20 godina od postavljanja kamena temeljca fabrike u Žilini. Sada Kia ponosno dijeli sjećanja na izuzetan put koji predstavlja uspješnu priču, ne samo o kompaniji, nego i cijeloj regiji.

Možda bi vas zanimalo