Članak top banner 970x90
Vijesti

Obećanje ispunjeno: Nova Astra vozi i na struju

Nova Opel Astra Electric važna je prekretnica na Opelovom putu da postane potpuno električni brend u Evropi. Narudžbe kreću od proljeća 2023.

Autor: BIHAMK

U budućnosti će kupci Opel Astre moći birati između više alternativa pogona od ijednog drugog modela s munjom. Osim s visokoefikasnim motorima s unutrašnjim sagorijevanjem, Astra je već dostupna u verzijama elektrificiranih plug-in hibrida, uključujući novi vrhunski model, Astru GSe. A asortiman pogonskih agregata uskoro će biti upotpunjen baterijsko-električnom Astrom Electric, koja će biti dostupna za narudžbu od proljeća 2023.

Nova Astra Electric pruža čistu zabavu u vožnji bez emisija CO2. Električni motor ima 115 kW / 156 KS i respektabilnih 270 Nm maksimalnog obrtnog momenta koji su dostupni od prvog dodira papučice gasa, osiguravajući brzo pokretanje i uvjerljivo ubrzanje. Zavisno o preferencijama vožnje, vozači mogu birati između tri moda: Eco, Normal i Sport. Najveća brzina je 170 km/h.

Energija je pohranjena u litij-ionskim baterijama od 54 kWh. Sto dvije baterijske ćelije smještene su u 17 modula i osiguravaju da nova Astra Electric može pokriti do 416 kilometara autonomije bez zagađenja okoline. Novoj Astri Electric potrebno je samo 12,7 kWh struje na 100 kilometara (14.9 kWh prema WLTP-u), što je čini ne samo savršenim i efikasnim vozilom za svakodnevnu upotrebu, već i idealnim saputnikom koji štedi vrijeme na dužim putovanjima.

Čak i kada se električna Astra treba ponovno napuniti, to samo znači kratko zaustavljanje na punionici. Za 80 posto kapaciteta baterije dovoljno je oko 30 minuta na stanici za brzo punjenje istosmjernom strujom od 100 kW. Osim toga, električna Astra opremljena je standardnim trofaznim ugrađenim punjačem od 11 kW za zidni punjač kod kuće.

Pored hatchbacka, električni pogon biće dostupan i u karavanskoj verziji pod nazivom Astra Sports Tourer Electric.

BIHAMK

Povezane novosti

Kia slavi dvije decenije tvornice u Slovačkoj

Kia slavi dvije decenije tvornice u Slovačkoj

Prošlo je 20 godina od postavljanja kamena temeljca fabrike u Žilini. Sada Kia ponosno dijeli sjećanja na izuzetan put koji predstavlja uspješnu priču, ne samo o kompaniji, nego i cijeloj regiji.

Premijera: Novi Citroen C3 Aircross

Premijera: Novi Citroen C3 Aircross

Citroen je objavio prve službene slike i šture informacije o novom C3 Aircrossu. No, ono što je poznato, SUV B-segmenta može primiti do sedam putnika, a imat će i čisto električnu verziju.

Možda bi vas zanimalo