Članak top banner 970x90
Vijesti

MotoGP – Bagnaia nastavio gdje je stao prije pauze

Nastavak uzbudljivog MotoGP šampionata poslije ljetne pauze ponudio je triler trku na Silverstoneu. Pecco Bagnaia na Ducatiju je bio na visini zadatka i upisao četvrtu pobjedu ove sezone.

Autor: BIHAMK

Čini se da su problemi sa zakonom Pecca Bagnaia-e završena priča. Vozač Ducatija je na odmoru na Ibizi učestvovao u saobraćajnoj nesreći u alkoholoziranom stanju. Srećom, u ovom incidentu nisu učestvovala druga lica, pa se Pecco izgleda uz pripadajuću kaznu i javno izvinjenje provukao dalje. Pravo iskupljenje za tim, ali i navijače, Bagnaia je pokazao na Silverstonu proteklog vikenda, gdje se dočepao druge zaredom i četvrte pobjede u sezoni. Vozač fabričkog Ducatija je na kvalifikacijama bio pomalo rezervisan, ali je na trci pokazao sav talent i strpljivo sa pete pozicije napredovao do čelne pozicije koju je sačuvao do karirane zastave.

Ova pobjeda za Ducati je došla nakon što je Pecco iskoristio greške rivala, mada bi odličnim performansama vjerovatno ostvario trijumf na samo stazi bez tih devijacija. Prvo je aktuelni šampion i vodeći u ovogodišnjem šampionatu Fabia Quartararo morao odraditi kaznu vožnjom dužeg kruga, koju je prenio iz Assena, ali je svejedno njegov tempo na mekšoj mješavini guma bio jako loš, zbog čega je trku završio na visokom osmom mjestu. A vodeći u trci u ranoj fazi Johan Zarco je ponovo platio ceh loše procjene odabira guma. Zbog izbora srednje tvrde prednje gume pred samu trku, umjesto meke, Francuz na Pramacu je jednostavno doživio pad u trenutku kad je bio vodeći. Opet se ponovio scenarij ''Hero or Zero'', prokletstvo koje Francuza već godinama drži zaključanim u tamnici van pobjeda.

Aprilia je ponovo bila konkurentna na stazi i to više nije nikakvo iznenađenje. Espargaro je zbog povrede na treningu bio neraspložen za borbu za podij na trci, ali se zato njegov timski kolega Maverick Vinales počeo buditi i ciljem prošao iza pobjedničkog Ducatija. Bio je to njegov drugi podij zaredom na sicu Aprilije. Treću stepenicu podija popunio je drugi vozač Ducatija Jack Miller, koji se mislima lagano okreće povratku u KTM.

Sljedeća trka na programu je 21.8. u Austriji na Red Bull Ringu. Uoči 13. trke sezone Fabio Quartararo na Yamahi ima veliku bodovnu prednost ispred motivisanog Espargara na Apriliji i zahuktalog Bagnaia-e na Ducatiju.

Poredak vozača

  1. F. Quartararo (Yamaha) – 180 (3 pobjede)
  2. A. Espargaro (Aprilia) – 158 (1 pobjeda)
  3. F. Bagnaia (Ducati) – 131 (4 pobjede)
  4. E. Bastianini (Gresini) – 118 (3 pobjede)
  5. J. Zarco (Pramac) – 114
  6. J. Miller (Ducati) – 107
  7. B. Binder (KTM) – 98
  8. A. Rins (Suzuki) - 84
  9. M. Vinales (Aprilia) – 82
  10. M. Oliveira (KTM) – 81 (1 pobjeda)

 

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo