Članak top banner 970x90
Vijesti

Jubilej: 800.000-ti model Lynk & Co sišao s proizvodne trake

Osnovan 2017. godine, Lynk & Co zajednički su stvorili Geely i Volvo, a njihov prvi model bio je Lynk & Co 01. Od tada je proizvođač automobila proširio svoju liniju proizvoda dodajući osam drugih modela.

Autor: BIHAMK

Linija automobila manje poznate Lynk & Co marke uključuje: kompaktni SUV, kompaktni hatchback, crossover, limuzinu, coupe SUV, sedmerosjed, pa čak i električni skuter. Modeli kompanije Lynk & Co uglavnom su sportski i performansni automobili namijenjeni mlađoj publici. Zadnjih godina, u sve većem broju, krstare cestama zapadnoevropskog tržišta.

Do 2021. kompanija je prodala kumulativno 220.500 jedinica. Međutim, u 2022. prodaja je usporila, u prvoj polovici godine prodano je samo 77.000 primjeraka. U pokušaju poboljšanja prodajnih brojki, proizvođač automobila predstavio je svoj vodeći SUV, Lynk & Co 09, SUV srednje veličine sa šest sjedišta, kojeg mnogi uspoređuju s Volvom XC90, budući da sa švedskim gorostastom dijeli platformu. Upravo je 09 bio slavljenički model koji je marku doveo do jubilarne brojke od 800.000 proizvedenih automobila za manje od šest godina.

Jedan od faktora koji utječe na prodaju marke mogla bi biti upotreba trocilindarskog motora, koji baš i nije najprihvaćeniji u Kini. Međutim, Lynk & Co 03 se prilično dobro pokazao na tržištu. Trenutno također uvodi četverocilindarske motore u svoje ICE modele, dok se trocilindraši koriste u hibridnim modelima.

Lynk & Co lansira najmanje dva modela godišnje, a uprkos privremenom padu prodaje, kineski proizvođač automobila zacrtao je ozbiljan plan elektrifikacije prema aktuelnom globalnom trendu. Do 2024. Lynk & Co kaže da će električna vozila činiti 60% njihove ponude, a proizvođač automobila planira u potpunosti elektrificirati svoju ponudu do 2025.

Za razliku od drugih proizvođača automobila, Lynk & Co koristi model prodaje direktno sa kupcem, odbacujući tradicionalni model zastupništva. U prevodu, kupac online specificira i naručuje svoj automobil bez posjete prodajnom salonu.

BIHAMK

Povezane novosti

Kia slavi dvije decenije tvornice u Slovačkoj

Kia slavi dvije decenije tvornice u Slovačkoj

Prošlo je 20 godina od postavljanja kamena temeljca fabrike u Žilini. Sada Kia ponosno dijeli sjećanja na izuzetan put koji predstavlja uspješnu priču, ne samo o kompaniji, nego i cijeloj regiji.

Premijera: Novi Citroen C3 Aircross

Premijera: Novi Citroen C3 Aircross

Citroen je objavio prve službene slike i šture informacije o novom C3 Aircrossu. No, ono što je poznato, SUV B-segmenta može primiti do sedam putnika, a imat će i čisto električnu verziju.

Možda bi vas zanimalo