Članak top banner 970x90
Vijesti

Honda Civic – 50 mu je godina tek!

Civic je prvi put lansiran u Japanu 1972. kao skromni kupe sa dvoja vrata. Od tada je Civic izgradio odličnu reputaciju kao pristupačan, ekonomičan i automobil zabavan za vožnju. Sada u svojoj 11. generaciji, ovaj sportski hatchback puni 50 godina.

Autor: BIHAMK

Tokom godina Civic se osam puta našao na popisu "10 najboljih" prema izboru magazina Car and Driver. Zatim je osvojio Motor Trendovu nagradu za automobil godine 2006., a također i njihovu nagradu za najbolji uvozni automobil godine 1980. i 1984. godine.

Iako je Civic duboko utkan u tkivo američke automobilske kulture, čemu svjedoče rekordne tri nagrade za Sjevernoamerički automobil godine, pri čemu nijedno drugo vozilo nije osvojilo tu čast više puta od Civica, ovaj model je uspješan i na ostalim kontinentima. Honda je u 11 generacija proizvela više od 27 miliona Civic-a širom svijeta, od čega je ih je 11 miliona isporučeno u SAD-e.

Uz toliko priznanja i nagrada iza sebe, nije teško shvatiti zašto je Civic toliko cijenjen. Gotovo 30 miliona automobila u globalnoj prodaji čini ga Hondinim najprodavanijim vozilom svih vremena, a istovremeno i najdugovječnijim modelom u istoriji marke.

Honda je objavila potpuniji popis činjenica o svom zasluženom uspjehu, ali čak i uz tolika postignuća, proizvođač automobila ima velike planove za budućnost. Već iduće godine stiže Civic Type R, najsnažniji Civic ikada. I pored toga, Civic je veliku popularnost stekao sa starijim generacijama čiji modeli ne zastarjevaju i vrlo često su meta prerada.

I baš kao i većina automobilskih marki koje prelaze na električni pogon, Honda ne planira zaostati – u budućnosti će predstaviti potpuno novi hibridno-električni Civic. S njihovim dosadašnjim rezultatima, Honda ima popločan put za uspjeh.

 

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Možda bi vas zanimalo