Članak top banner 970x90
Vijesti

Hamilton za Vanity Fair: Prevara u Abu Dhabiju i zamalo u Top Gunu

Jedan od najpoznatijih sportista na svijetu, vozač Mercedesa Lewis Hamilton dao je intervju za Vanity Fair u kojem je govorio o njegovim najvećim strahovima i kako je zamalo završio u filmu uz Toma Cruisea.

Autor: BIHAMK

Na naslovnici septembarskog izdanja Vanity Faira je vozač Mercedesa Lewis Hamilton. U intervjuu ovom magazinu legendarni Britanac po prvi puta je govorio o tome kako je doživio posljednju kontroverznu utrku prošle sezone u Abu Dhabiju. FIA je službeno tu utrku okarakterisala da je završila sa ljudskom greškom (human error), što je omogućilo Maxu Verstappenu da po prvi puta postane svjetski prvak, a ključni krivac, šef utrka, Michael Masi je prvo otišao sa te pozicije, da bi nedavno potpuno napustio FIA-u.

O toj trci Hamilton je za Vanity Fair kazao: ''Kada sam vidio kako su se stvari počele odvijati, oživjeli su moji najveći strahovi. Bio sam u fazonu, nema šanse da me neko na ovakav način prevari.'' Također, on je bio u upitan kako se osjećao u bolidu. ''Ne znam, ne mogu da vam opišem riječima osjećaj koji sam imao. Znam da se sjećam da sam samo sjedio u nevjerici. Shvatio sam da sam trebao da skinem pojaseve i da izađem iz bolida, moram da odradim ove stvari i da za to nađem snagu. Ja snagu nisam imao. To su bili moji najteži momenti, rekao bih, taj osjećaj sam imao dugo, dugo vremena,'' dodao je vozač Mercedesa.

Novinarima je sedmorostruki prvak svijeta ispričao da je zamalo igrao i u novom Top Gunu: Maverick, te da je veliki prijatelj Tomom Cruiseom. ''On je jedan od najljepših ljudi koje sam ikad upoznao. Pozvao me na set prije mnogo godina kad su snimali ‘Na rubu vremena’. Vremenom smo izgradili prijateljstvo,'' rekao je Hamilton. Tridesetsedmogodišnji Britanac je ispričao i kako je kao dijete gledao prvi dio Top Guna, a u ranoj mladosti maštao je o tome da postane pilot. Nakon što su u medije procurile glasine o nastavku filma, Hamilton je odlučio da je došlo njegovo vrijeme.

''Kad sam čuo da će izaći nastavak, pomislio sam: ‘Bože, moram da pitam Toma za šansu da to uradim.’ Rekao sam da me nije briga koja je to uloga. Spreman sam čak i da budem u pozadini,'' izjavio je vozač Mercedesa. Međutim, zbog obaveza u F1 nije mogao glumiti i ostvariti dječački san...

Hamilton je svoj status gradio godinama i VF ga prepoznaje kao ''jednog od najpoznatijih sportista na svijetu, a to je još više došlo do izražaja otkako je Netflixova dokumentarna serija Drive to Survive (na ovim prostorima prevedeno – Život u šestoj brzini) dovela novu publiku do Forumule 1, posebno u SAD-u." S obzirom na sve što je Hamilton postigao, da je ikona sporta, magazin piše da bi "možda bilo razumno sagledati da postoji dugotrajna tenzija između njegove potrebe za individualnim samoizražavanjem i diktata i konvencija sporta kojim se bavi, tako da je teško održati balans i ravnotežu".

Prije nego je Hamilton ušao u F1, nikada nije postojao crni vozač. On je i dalje jedini koji je ikada vozio u Formuli 1. U svojoj autobiografiji, objavljenoj 2007. nakon prve godine u F1, Hamilton je izjavio: "Za mene trka uopće nije problem." Njegova perspektiva je "evoluirala s vremenom, ali najveća promjena je došla kao odgovor na ubistvo Afroamerikanca Georga Floyda 2020., kada je ojačao pokret protiv rasne diskriminacije Black Lives Matter. Hamilton je "predvodio reakciju svog sporta u tim teškim vremenima". Na primjer, uspješno je ohrabrio "većinu svojih kolega vozača da kleknu" i uvjerio svoj tim da rebrendira bolide i ofarba ih u crno, piše VF.

Tagovi
BIHAMK

Povezane novosti

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Opel predstavlja novu generaciju Grandlanda

Druga generacija Grandlanda veliki je korak naprijed za Opel koji želi elektromobilnost učiniti još privlačnijom. Radi se o prvom Opelovom modelu koji se temelji na Stellantis STLA Medium platformi za električna vozila.

Kia slavi dvije decenije tvornice u Slovačkoj

Kia slavi dvije decenije tvornice u Slovačkoj

Prošlo je 20 godina od postavljanja kamena temeljca fabrike u Žilini. Sada Kia ponosno dijeli sjećanja na izuzetan put koji predstavlja uspješnu priču, ne samo o kompaniji, nego i cijeloj regiji.

Možda bi vas zanimalo